Bécs visszautasítja Lázár barátságtalan véleményét

Mindenekelőtt, kérjük, tekintse meg ezt a videót, hogy érthető legyen mindaz, ami ezután következik. A mintegy két és fél perces videó itt látható, tessék kattintani! Bécs Város nevében Renate Brauner, Bécs nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka twitteren válaszolt Lázár János Bécsről megjelent videójára: 

„Bécs város nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnokaként és büszke bécsi polgárként a leghatározottabban tiltakozom az ellen, ahogyan Magyarország miniszterelnökséget vezető minisztere, Lázár János a szülővárosomat egy videójában megjelenítette. Csodálkozunk és megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy politikus egy szomszédos országának fővárosát így becsmérli. A vádak tartalmilag nem állják meg a helyüket és elszomorítóan idegenellenesek. Személy szerint csak azt kívánhatom a magyar városoknak, hogy olyanok legyenek, mint Bécs a világon a legjobb életminőséggel rendelkező város.”

Barbara Novak, az SPÖ, Ausztria Szocialista Pártja Bécs tartományi titkára sommásan ekként fogalmazott: Lázár János magyar kancelláriaminiszter azonnal kérjen bocsánatot!

Néhány magyar vélemény Lázár teljesen érthetetlen választási agitációjáról:

Aczél Endre: Orbán jól működő szaglása érzékeli a bevándorlóellenes hangulat erősödését Ausztriában. Erre játszott rá a hűséges Lázár – de így??? Nem csak a bécsiek érzik magukat halálra sértve, hogy miközben magyarok tömegei dolgoznak Ausztriában (igen, tömegei), a szomszéd No.2 politikusa elutazik hozzájuk, és csak koszt, bűnözést és keresztény- meg némettudás-hiányt érzékel. Nyilvánvaló, hogy hazabeszél, de nem fordult meg abban az okos kis buksijában, hogy a videoját a fél világ látja, és rögtön rájön, hogy valójában mi a mögöttes szándék? De piszkosul mellélőtt. Éppen Budapestre készül az osztrák kancellár,a külügyminiszter, némileg csodálkoznék, ha nem tennék szóvá – ha egyáltalán átugranak – Lázár hazugságait, lévén a magyar politika egyik formálójáról szó.

Kőszeg Ferenc: Lehet, hogy Bécsben sok a bevándorló, és sokan nem beszélnek németül, de gondolj arra, hogy Budapesten, a város születésekor, 1873-ban hányan beszéltek magyarul. Mindannyian megtanultuk az iskolában, hogy Pesten csak 1837-ben nyílt meg az első magyar állandó színház. De arról valahogy nem tanultunk, hogy akkor már 1812 óta működött Pesten a hatalmas méretű német színház, ahol Shakespeare-t, Schillert és Kleistet továbbá Rossinit és Mozartot játszottak, és ahol a karnagy Erkel volt. 1823-ban vendégként fellépett itt Schenbach Róza, ismertebb nevén Déryné Széppataki Róza. A három város egyesülése után indult meg a főváros világvárosi fejlődése és elmagyarosodása, amiben meghatározó szerepet játszottak a bevándorolt zsidók, akik megteremtették a korszerű nagyipart, a modern magyar kultúrát, és akiket a mostani kormányerők elődei 1944-ben kiszolgáltattak a náci Németországnak. Aki ma, napi politikai érdekből hisztériát kelt a bevándorlók ellen, az semmit se tanult a történelemből, és úgy is fogja végezni, mint elődei.

Batka Zoltán: Komolyan, mi az isten baja van Lázár Jánosnak? Még csak egy éve dolgozom politikai újságíróként, így egyszerűen nem tudom megérteni az egészet. Lázár előbb Márki-Zay beiktatási ünnepsége helyett kiáll a hóesésbe valami szántóföldre és zagyva marhaságokat beszél valami bevándorlási válságról miközben tök üres mögötte a behavazott vásárhelyi határ. Utána elmegy az apátfalvi gazdabálba, ahol mulatós zenére pálinkázva gyurcsányozik meg kommunistázik a fideszt éltető, spicces, fogatlan öreg földműveseknek, az egész jelenet annyira ciki, hogy még Tállai András is hatszor meggondolná, hogy kitegye-e a facebookra. Végül most kimegy Bécsbe és egy Váci utcának is beillő bécsi korzón szívbemarkoló zongorafutamok mellett arról beszél, hogy miféle rémes ott a helyzet, miközben mindenki látja, hogy az utca pedáns rendben van, minden tiszta, békés és mellesleg gazdag. Komolyan, hova lett a kommunikációs zseni? Kifarolt mögüle a kampánystáb? Vagy így áll bosszút Orbánon a Hódmezővásárhelyi zakóért? Mi történt?

Braun Róbert: Legközelebb hívjon föl, elviszem valami rendes helyre. Ja, nem. Rendes helyre nem lehet vele menni.

(A vélemények elsőként az ujnepszabadsag.blog oldalon jelentek meg.)