Bécs zölden és ételmegosztókkal készül az ünnepekre

A karácsonyi nagy bevásárlás időszaka is telhet a fenntarthatóság jegyében. Bécs többféle lehetőséget is kínál, hogy a karácsony ne csak a szeretet, de az adakozás és a környezettudatosság ünnepe is legyen. (Képek: MA 48)

A Bécsi Köztisztasági Vállalat, az MA 48 zsibvásárán például másodkézből vásárolhatók különleges ajándékok, a „Fair Teiler” ételmegosztó közösségi hűtők segítségével pedig akár a karácsonyi libasült is megosztható a rászorulókkal. 

Kisbútor, sportfelszerelés, játékok, ruhaneműk vagy műszaki cikkek: az MA 48-Tandler vásárban található ajándéktárgyak mindegyikének külön története van. Itt találhatnak ugyanis új gazdára azok a használt, ám jó állapotú tárgyak, amelyek eddig csak a padláson porosodtak, vagy amelyeket valaki már kiselejtezett és az erre a célra fenntartott gyűjtőhelyen adott le. Így a különleges vásárban karácsonyi kellékek – műfenyők, terítők, cd-k, karácsonyfadíszek, ünnepi edények – közül is válogathatnak a környezettudatos érdeklődők.

A környezettudatos ajándéknak a csomagolása sem lehet pazarló, ezért ezeket nem hagyományos díszpapírba csomagolják, hanem a háromféle méretben és karácsonyi mintával ellátott karácsonyi zsákban (Wiener Weihnachtssack) helyezik el, amely többször, akár éveken át is felhasználható.

Az MA48-Tandler a bevételével olyan jótékonysági tevékenységeket segít, mint például a fogyatékkal élők foglalkoztatása vagy a menekültek és bevándorlók beilleszkedése. A különleges régiségeket rejtő vásár Bécs 5. kerületében, a Siebenbrunnenfeldgasse 3. szám alatt található és szerdától szombatig, 10–18 óra között tart nyitva.

A zöld ajándékozás mellett az ünnepi asztalon megmaradt ételeket sem kell rögtön a szemétbe dobni. Az osztrák fővárosban már 32 helyen található ételmegosztó közösségi hűtő, ahova a megmaradt karácsonyi libasültet, fánkokat és kekszeket el lehet helyezni. A „Fair Teiler”-ekből pedig bárki kiveheti az ételt, ha szüksége van rá. Az ételmegosztó kezdeményezéshez a helyiek mellett mostanra már vállalkozások is csatlakoztak, amelyek rövidesen lejáró szavatosságú árukat tesznek a hűtőkbe. A tárolók a többi között kisboltoknál, kávézóknál és közterületeken találhatók, nemrégiben pedig kihelyezték az első 24-órán át elérhető közösségi hűtőt is a St.-Elisabeth-Platzon.