Bemutatkozott a Szepesség és a Szlovák Paradicsom

Először 16 évesen, egy szocialista országok közötti oktatási csereprogram keretében látogattam el a Szepességbe, azon belül pedig az iglói diákok közé, de akkor fogalmam sem volt róla, hogy azt a tájat valaha Szepességnek hívták. (A nyitó képen: egyedülálló látványosság: a dobsinai jégbarlang. Forrás: vilagszam.hu)

Iglót is Spisská Nová Ves-ként emlegettek arrafelé, de erről sem nagyon beszéltek a gimnáziumban. Az iskola tornatermében aludtunk és néhány óra múltán már barátnőre is szert tettem – persze oroszul próbáltuk megértetni magunkat. Julka Látková pár évre rá aztán férjhez ment Floridába, és továbbra is tartjuk Facebookon a kapcsolatot.

Kedvenc városom azon a tájon nem Igló, hanem a dimbes-dombos Selmecbánya, melynél kellemesebb, érdekesebb, pár óra alatt megközelíthető kirándulóhelyet keveset ismerek, akár itthon, akár határainkon túl.

A Szepesség és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park persze nem csupán magyar emlékekkel és téli sportolási lehetőségekkel kecsegtet, amint az a keddi, Szlovák Kulturális Intézetben tartott sajtótájékoztatón kiderült.

A turisztikai szakma képviselői most különösen örültek egymásnak, elismerve Sona Jelínkovának, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi igazgatójának bátor kezdeményezését, valamint eddigi aktív munkáját is, hiszen Magyarországon ő népszerűsíti – csaknem páratlan munkabírással – évek óta Szlovákiát. Ennek is köszönhető, hogy az fent említett régióban – a csehek után – mindjárt mi, magyarok következünk a külföldi turisták listáján.

Az eseményen először a magyarországi szlovák nagykövetség vezetői köszöntötték a jelenlévőket. Az ebből az alkalomból Budapestre érkezett szlovákiai önkormányzati képviselők és turisztikai szakemberek hangsúlyozták a két ország kapcsolatának fontosságát, és beszámoltak nemcsak a természeti szépségekről és történelmi-művészeti emlékekről, de az újdonságokról is.

A járvány természetesen megviselte mindkét ország turizmusát, gazdaságát. Szerencsére Szlovákia és Magyarország is viszonylag szerencsésen megküzdött eddig a kórral. Ma is sok a magyar turista errefelé – persze arányaiban meg sem közelíti, mondjuk, a tavalyi számokat – de a csehek után mi és a lengyelek következünk a beutazók listáján.

A Szepesség a középkori művészet gótikus kincstára, az UNESCO listáján szereplő számos természeti ritkaság és műemlék vonzza a turistákat. A nemzeti park karsztfennsíkokkal, kanyonokkal, vízesésekkel, hatalmas barlangvilággal várja az aktív pihenés iránt érdeklődőket. Több mint 30 kilométernyi kijelölt turistaútvonal, jégmászás, csónakázás, vízi és téli sportok, ejtőernyős ugrás, sétarepülések és lovasturisztikai lehetőségek közül válogathat az, aki nem csupán sétálni szeretne a magyar történelmi emlékekkel teli városkákban. Selmecbánya meglátogatása felér egy történelmi – vagy éppen bányatörténeti – leckével, nem beszélve a szecessziós emlékekről és bájos kávéházakról.

A regionális idegenforgalmi szervezet kibocsátotta a Szlovák Paradicsom és Szepesség turisztikai kártyát, amely számos kedvezményt nyújt. A családdal érkezők számára érdekes programpont lehet például az iglói állatkert, a tágas amfiteátrum és a kötélpálya, valamint a legnagyobb szlovákiai beltéri vidámpark. A templomok, múzeumok mellett a művészeti galériák és más kiállítások megtekintése is kellemes programnak ígérkezik.

Igló létrehozott egy mobilalkalmazást, amely nagyon sok információt nyújt a városról és környékéről, magában foglalva a GPS-t és a térképeket is. Ajánlott ezen a honlapon is körülnézni.