Bornegyed Budafokon – egyedülálló pincerendszer, ritka látványosság

Már évtizedekkel ezelőtt el kellett volna indítani ezt a mozgalmat, de ne legyünk elégedetlenek és örüljünk annak, hogy mostanra összefogott néhány budafoki pince és étterem, és pár éve már vannak pincejáratok. Igaz, nem volt kezdetben nagy visszhangja a kezdeményezésnek, de mára – úgy látszik – a marketing is kezd megerősödni. Legalábbis erre lehet következtetni a mai szakmai rendezvény után.

Budafoki Bornegyed és Budafoki Pincejárat – ez a kezdeményezés címe, bár ki kellene találni egy még frappánsabbat, hogy később a külföldi turisták is özönöljenek rá, mert érdemes. A magyar Provance – így is emlegethetnénk, de hozzáteszem, a budafoki látványosságok, valamint kortyolni-kóstolnivalók felérnek a franciákéval. No meg, itt van mindez Budapest központjától félórányira!

Miért Budafok Budapest Bornegyede? Csaknem 100 kilométer hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerről van szó, itt van az egykori Osztrák–Magyar Monarchia borkereskedelmi központja, jelenleg számos hazai bortermelő palackozó üzeme, nem utolsósorban a Törley pezsgőgyár, és itt található az ország első borászati szakközépiskolája is. Ezen a vidéken az évszázadok alatt számos nemzet épült be a magyar társadalomba, szorgos svábok, bolgárok, görögök találták meg itt a számításukat, ez tükröződik a kulturális programok sokszínűségében is. A Péter-Pál utca régi házaival, a közeli Törley-kastéllyal, pincéivel, éttermeivel és kiváló boraival verheti Bécs Grinzingjét (ez a cikket jegyző újságíró véleménye) csak tudjanak róla az új élményekre mindig vevő turisták.

Karsay Ferenc kerületi polgármester úgy fogalmazott a Seybold-Garab pincében tartott szombati tájékoztatón, hogy a bor, a pezsgő, a gasztronómia, valamint a kultúra helyi ízeket tartalmazó elegye valóban egyedi kombináció.

Ráadásul a közlekedést is okosan megszervezték: márciustól minden hónap első szombatján 13,30-tól este 20,30-ig félóránként indulnak a buszok a pesti, Blaha Lujza téri parkolóból a Budafoki Pincevilágba. A belvárosban a Ferenciek terén és a Szent Gellért térnél is fel lehet szállni – olvasható az önkormányzat honlapján.

A napijegy ára online 1000 Ft, a buszon 1200 Ft, amely korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és a budafoki pincevilág között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépésre is a helyszínekre. A kedvezményeket a kerületi lakcímkártyával érkezők az idén is igénybe vehetik.

A március 3-i szezonnyitó programon a kerületben élő nemzetiségiek mutatkoztak be egy-egy izgalmas kulturális programmal, több helyszínen: a Seybold-Garab Pincében például bolgár népzenei program várta a látogatókat – ízelítőként a következő hónapok sokszínű kulturális eseményeiből, amelyeken egy-egy nemzetiség több helyszínen, több művészeti ágban is bemutatkozik majd. A pincéken kívül már éttermek is csatlakoznak az akcióhoz, finomságaikat a napijegyet vásárlók kedvezménnyel kóstolhatják.