Brüsszel nyomás alatt tartja Orbánt

A Trump-párti FoxNewsba nemcsak tegnap sikerült bejutnia hazánknak, hanem ma is az „Állítsuk meg Moszkvát!” tüntetéssel.

Márpedig ez ideig évente egyszer-kétszer jelentünk meg a hírfolyamban. Az utóbbi időben azonban csaknem minden nap. Az írás a növekvő orosz befolyásra és Orbán erősödő önkényrendszerére fókuszál, s idézi Lányi András írót, környezetvédelmi aktivistát, aki attól tart, hogy a Nyugat és Kelet közti űr növekedésével Magyarország a humanizmus ellenségeinek oldalán találja magát hamarosan.    

Az orosz SputnikNews volt az első sajtóorgánum a nemzetközi médiában, amelyik hírt adott a Michael Ignatieff CEU-rektor és Frans Timmermans első alelnök brüsszeli tárgyalásairól. Igaz szűkszavúan egyelőre csak annyit adtak közre, Timmermans abban reménykedik, hogy a külföldi tiltakozásokhoz hasonlóan a mostani megbeszélése Ignatieffel – erős nyomást gyakorol Orbán Viktorra. Idézi, hogy az Európai Parlament tagjai arra kérték az Európai Bizottságot, vizsgálja ki a CEU várható bezárásának körülményeit, és adott esetben alkalmazzák hazánk ellen az úgynevezett 7. cikkelyt, mivelhogy sérült a jogállamiság alapelve, amely az unió alapításakor kimondott legfőbb értéknek tekinthető.

„Az amerikaiaknak sem mindegy, hogy Magyarország be akarja zárni az egyik legjobb egyetemét” – címmel közölte Michael Roth írását a The Washington Post. A connecticuti egyetem elnöke azt írja, hogy a kaliforniai Berkeleyn zajlott tüntetés –  az, hogy jobboldali populisták felszólalhatnak-e egy ilyen megmozduláson –, semmi ahhoz képest, ami Budapesten zajlik. Ismertetve annak a 10 amerikai szenátornak Orbánhoz írott levelét, a cikk azt mondja, mivel a világ számos városában tüntettek a CEU mellett, Amerikának is kellene lépnie. Azért, mert ahol a tudás- és a szólásszabadságot fojtják el egy egyetemen, ott bármit elfojthatnak a társadalom bármely területén. S hosszú távon mindig a legsérülékenyebbek veszítenek ezen a legtöbbet.

A The Los Angeles Timesból és podcastjából megtudtuk, hogy Eleni Kounalakis volt budapesti nagykövet, Clinton bőkezű kampánytámogatója indul a kaliforniai kormányzó-helyettesi posztért, és hivatalosan is bejelentette, elstartolt a kampánya. Büszkén vallja, hogy görög emigráns gyermeke, édesapja 14 évesen jutott ki Amerikába, ahol farmon kezdett el dolgozni. Megküzdött azért, hogy valóra váltsa az amerikai álmot. Eleni büszke arra, hogy apja értékrendjét követve odáig eljutott, hogy Obama elnök magyarországi nagykövetévé nevezte ki, s így ő lett az első görög-amerikai női nagykövet az Egyesült Államokban. Nem titkolja a kampányfilmben, hogy az ő értékrendje különbözik Donald Trumpétól és ezt bátran fel is vállalja, mert szerinte csak ezen az úton lehet előre jutni. Nem ő az egyetlen demokrata jelölt ebben a versenyben, viszont republikánus jelöltekből van bőven. Tegyük hozzá, Kalifornia a demokraták egyik legerősebb bástyája, Donald Trump ott csúfos vereséget szenvedett.

Más témával is bejutottunk az amerikai média fősodrába. A közszolgálati NPR rádió Nita Lowey New York-i képviselő asszonyt kérdezte a sokak által kritizált Gorka Sebestyénről, mert ő is aláírta azt a levelet, amit Donald Trump elnöknek küldtek a képviselők arra kérve őt, távolítsa el a magyar–brit származású nemzetbiztonsági tanácsadót a csapatából. A képviselőnő kapásból sorolta, milyen antiszemita és náci kapcsolatai miatt vált Gorka Sebestyén vállalhatatlanná: s e helyütt megemlíti a Jobbik párttal való viszonyát épp úgy, mint a «történelmi vitézi renddel». Lowey szerint Gorka méltatlan arra, hogy az amerikai elnök mellett ilyen fontos pozíciót töltsön be, s az interjúban felszólítja az elnököt, menessze Gorka Sebestyént.

Magyarország adott otthont elsőként egész Európában egy kínai agytrösztnek, társadalomtudományi-politológiai központnak. A Kína–Közép-Kelet-Európa Intézet megalapításáról a Xinhua központi kínai hírügynökség számolt be. Az intézet elnöke a megnyitón úgy fogalmazott, nagyon örülnek, hogy ezentúl a magyar és európai értelmiséggel együtt tudják majd terjeszteni a közös és kölcsönös megértésen alapuló eszméket. Lovász László, az MTA elnök szintén örömét fejezte ki, hogy Magyarország úttörő szerepet vállal a közös kutatások elindításában. Eközben Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt delegációját fogadta.

„Az EU-nál nincs jobb élettér”, itt kitűnően lehet élni és kiváló eredményeket elérni – ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök mondta az uniós házelnökök pozsonyi konferenciáján, amiről a szlovák Hírek számolt be. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy túlsúlyba került az Európai Unióval és az autoritásokkal szembeni tiszteletlenség, az olcsó szélsőséges és populista megoldásokra való hajlam. Fico szerint az uniós tagállamok nem képesek egységes külpolitikát vinni, s számos alapvető kérdésben van komoly nézeteltérés. Hozzátette, nem szokott és nem is akar senkit kioktatni. Az uniós parlament elnökeinek konferenciáján 300 küldött vett részt.