Epres joghurt, ribizlis bodzalé, mangalicakolbász az év biotermékei között

A szakma az állati termékek kategóriában a Naszálytej Zrt. „Zöldfarm” epres joghurtját, a gabonafélék, sütőipari 
készítmények közül a Bio Malom Kft. csicsókás, céklás kalács keverékét találta a legjobbnak. A zöldség és gyümölcs 
termékcsoport favoritja az idén Horváth László, Bodzalé ribizlivel elnevezésű ivóleve volt, az egyéb kategóriában 
pedig Gonda János szőlőmag-őrleménye vitte el a pálmát. Az ötödik kategória a látogatók voksai alapján kiosztott 
közönségdíj volt, melyet idén a Tarna menti 2000 Zrt. mangalica vastagkolbásza nyert el.

A nap másik jelentős eseménye a magyar biokultúrában nyújtott kimagasló teljesítményeket díjazó Pro Biokultúra 
emlékérem átadása volt. Az 1998-ban alapított és azóta kétévenként kiosztott elismeréseket az idén dr. Darvas 
Béla, a biológiai tudományok kandidátusa, az MTA doktora; Bódi Csaba, a Hipp Kft. Ügyvezető igazgatója, valamint 
Németh István, rábcakapi, Kocsis Attila, debreceni és Hrustinszki József albertirsai biogazda kapta.

Jelenleg Magyarországon a biogazdálkodásba vont termőföldek nagysága kb. 150 ezer hektár, amely azonban alig 
haladja meg az összes termőterület két százalékát. A cél az, hogy ez az arány az évtized közepére legalább 
megduplázódjék. Egy ilyen méretű növekedés jótékonyan hatna a lakosság általános egészségi állapotára és a 
foglalkoztatási mutatókra is.