A szakma az állati termékek kategóriában a Naszálytej Zrt. „Zöldfarm” epres joghurtját, a gabonafélék, sütőipari
készítmények közül a Bio Malom Kft. csicsókás, céklás kalács keverékét találta a legjobbnak. A zöldség és gyümölcs
termékcsoport favoritja az idén Horváth László, Bodzalé ribizlivel elnevezésű ivóleve volt, az egyéb kategóriában
pedig Gonda János szőlőmag-őrleménye vitte el a pálmát. Az ötödik kategória a látogatók voksai alapján kiosztott
közönségdíj volt, melyet idén a Tarna menti 2000 Zrt. mangalica vastagkolbásza nyert el.
A nap másik jelentős eseménye a magyar biokultúrában nyújtott kimagasló teljesítményeket díjazó Pro Biokultúra
emlékérem átadása volt. Az 1998-ban alapított és azóta kétévenként kiosztott elismeréseket az idén dr. Darvas
Béla, a biológiai tudományok kandidátusa, az MTA doktora; Bódi Csaba, a Hipp Kft. Ügyvezető igazgatója, valamint
Németh István, rábcakapi, Kocsis Attila, debreceni és Hrustinszki József albertirsai biogazda kapta.
Jelenleg Magyarországon a biogazdálkodásba vont termőföldek nagysága kb. 150 ezer hektár, amely azonban alig
haladja meg az összes termőterület két százalékát. A cél az, hogy ez az arány az évtized közepére legalább
megduplázódjék. Egy ilyen méretű növekedés jótékonyan hatna a lakosság általános egészségi állapotára és a
foglalkoztatási mutatókra is.