Erejük teljében – Pannon Filharmonikusok a Müpában

A Pannon Filharmonikusok Müpában futó koncertsorozatának idei utolsó előtti eseményén olyan műveket hallgathatunk meg, melyek mindegyikéből árad a zeneszerzők alkotói energiája. Mindezt olyan művészek tolmácsolásában, akik át is tudják adni ezt az energiát a közönségnek. Várdai István hazánkban ritkán hallható William Walton-versenyművet ad elő egy különleges Stradivari-csellón. A március 23-i hangversenyen a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor dirigálja.

Az est szólistája, Várdai István (a képen)  a szó valódi értelmében világsztár, ereje teljében – kapkodnak érte a hangversenytermek, több időt tölt repülőn, mint itthon, viszi a magyar muzsikusok hírét a nagyvilágba. Koncertjein egy igazi ritkaságon, egy 1673-ban készült Stradivari-csellón játszik, melyet korábban Jacqueline du Pré és Lynn Harrell szólaltatott meg. A világon mindössze 65 Stradivari-cselló található, így valóban különleges élményt nyújt vizuálisan és akusztikusan a hangszer, melyen ezúttal William Walton Gordonkaversenye szólal meg.

Várdai István színpadra lépése előtt Edward Elgar Győzelmi induló a Caractacus című kantátából című művet adja elő a pécsi együttes, majd a szünet után Rimszkij-Korszakov elbűvölő, csodálatosan hangszerelt Seherezádéja csendül fel a Müpa hangversenytermében, az est zárásaként.

Az E.ON támogatásával megvalósuló Energiaáramlás évad koncertsorozatán a Müpa közönsége olyan kivételes művészeket hallhat és láthat a színpadon, akik képesek bánni a zene energiájával. Várdai István ugyancsak megtapasztalta már a flow-élményt a játéka során, amelyről a következőképpen fogalmazott: 

„Azt hiszem néha, amikor sikerül igazán elmerülni az előadásban, akkor valamilyen önkontroll kikapcsol bennem és olyan, mintha a zene folyamata irányítana. Talán ez lehet a flow-élmény. (…) Az biztos, hogy egy csomó zavaró faktort el kell ehhez engedni, nem szabad, hogy eltereljen a hibáktól való félelem, bíznom kell magamon kívül a kollégákban, a felkészültségünkben, a közönség figyelmében.”

„William Walton versenyművét már régóta meg akartam tanulni; jó kihívás, mert technikailag és zeneileg is próbára teszi az előadót. Találhatunk benne pár áthallást Prokofjev zenéjéből, de összességében nagyon is szuverén muzsika.” (Várdai István)

Március 23., péntek, 19,30-tól: Edward Elgar: Győzelmi induló a Caractacus című kantátából, op.35; William Walton: Gordonkaverseny; Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov: Seherezade; Várdai István – gordonka. Vezényel: Bogányi Tibor.