Európai Bizottság: átszervezett Juncker-kabinet

Az Európai Bizottság ma új főtitkárt nevezett ki az intézmény élére. A tisztséget eddig Alexander Italianer töltötte be, aki több mint 32 éven át dolgozott a Bizottságnál.  Nyugdíjba vonulása miatt​ a biztosok testülete – Jean-Claude Juncker elnök javaslatára – úgy döntött, hogy Martin Selmayrt, az elnök jelenlegi kabinetfőnökét nevezi ki a Bizottság főtitkárának. Az erről szóló határozat március 1-jén lép hatályba. (Képünk illusztráció.)

A Martin Selmayr kinevezésével megüresedő kabinetfőnöki tisztséget Juncker elnök döntése értelmében a jelenlegi kabinetfőnök-helyettes, Clara Martinez Alberola fogja betölteni. Ez lesz az első eset a Bizottság történetében, hogy nő fogja vezetni a Bizottság elnökének munkáját segítő kabinetet. Az Európai Bizottság a ma  további felső vezetői pozíciókról is döntött: a testület öt új főigazgatót (köztük két nőt) és öt új főigazgató-helyettest (köztük négy nőt) nevezett ki.

 

Az Európai Bizottság és az UEFA szorosabbra fűzi együttműködését

Az Európai Bizottság és az Európai Labdarúgó-szövetség ma új megállapodást ír alá a 2018–20 közötti időszakra abból a célból, hogy megszilárdítsa és elmélyítse együttműködését, ami elsősorban közös kampányok és szakértői egyeztetések formájában valósul meg, és a többi között azt hivatott segíteni, hogy visszaszoruljon a rasszizmus és a hátrányos megkülönböztetés, és a sport révén lendületet kapjon a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi befogadása. A közös munka átível azokon a területeken, amelyeken napjainkban a sport integritását veszélyeztető legtöbb jelenség tapasztalható – kiterjed például a bundázás, a doppingolás, az erőszakos cselekmények és a rasszizmus elleni küzdelemre és a méltányos adózás előmozdítását célzó intézkedésekre is. A megállapodás arra is kitér, mennyire fontos a felek közötti együttműködés a 2020-ban Európa-szerte – 12 európai városban – megrendezendő labdarúgó Európa-bajnokság sikeres lebonyolítása szempontjából.