Ezrével jönnek a szerb kivándorlók Magyarországra

Megduplázódott 2014 óta a Szerbiából kivándorlók száma, s az utóbbi időben a célországok között már Magyarország is ott van – derül ki a Vajdaság Ma délvidék hírportálról.

Szerbia a múlt két évtizedben amúgy is csúcstartó volt a régióban a kivándorlás tekintetében. A 2014-i a legfrissebb összegzés, amely 300 ezer kivándorlót számlált, ellenben az is tudható, 2004–13 között évente átlagosan 26 ezren emigráltak, ez a szám három éve 58 ezerre emelkedett. A fiatalok és az értelmiségiek hagyják el az országot, és egyre több a közép-korosztálybeli is.

Magyarkanizsán a YOUMIG-kezdeményezés részeként tartottak konferenciát a hét elején; elhangzott, hogy egyre intenzívebb a fiatalok migrációja a Duna régióban, a legkedveltebb célországok: Németország, Franciaország, Ausztria és az utóbbi időben Magyarország.

Az Európai Unió az Interreg-programjából 2,7 millió eurót különített el a YOUMIG-ra, és a fő partnerek között a magyar KSH is szerepel. Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere keresi a módját annak, miként kellene motiválni a fiatalokat és meggyőzni őket arról, hogy ott maradjanak.

Sorosoztak Észak-Komáromban is – tájékoztatott a szlovákiai magyar hírportál, a Hírek. A trianoni békediktátum aláírásának évfordulós megemlékezésén, ahol Észak- és Dél-Komárom közös programot tartott, felszólalt Georg Spöttle (önjelölt) biztonságpolitikai szakértő is, aki szerint most még a trianoni szerződésnél is nagyobb veszély leselkedik ránk. A brüsszeli bürokraták és Soros György ármánykodása, akik merőben más értékrendet képviselő népcsoportot akar hazánkba betelepíteni. Előhúzta a terrorista kártyát is, majd úgy fogalmazott: „Most nemcsak országunk nagy részét akarják elvenni, hanem el akarnak törölni mindent, ami nemzeti, ami a magyarságunkat jelenti – határoktól és állampolgárságtól függetlenül.”

„Maffiaállam: azaz miért lett Magyarország szálka Soros szemében” címmel írt hosszú elemzést az orosz kormányzati támogatásból élő Sputnyik News arról, milyen súlyos ideológiai vita alakult ki Orbán Viktor és Soros György között. Igor Psenyicsnyikov, a Stratégiai tanulmányok Orosz Intézetének elemzője Orbánnal összhangban Sorost ő is csak egy pénzügyi spekulánsnak nevezi, és azt kérdezi: miként tud egy ember ilyen nagy befolyással lenni több országra. Hogyan tudja a saját világnézetét ráerőszakolni a világra, amelyben a globalizációt határok nélkül képzeli el. Psenyicsnyikov szerint Soros nem veszi észre a helyzet iróniáját. Nevezetesen, hogy a Soros-féle liberális globalizáció eszméje ellentmond az uniós tagállamok többségi ideológiájának, amelyek a nemzeti szuverenitást és a nemzeti érdekeket helyezik előtérbe.

A keresztény nagycsaládosok amerikai lapja, az One News Now Magyar- és Lengyelország migránsellenes dacpolitikáját elemzi, amely szerint az uniós nyomás ellenére sem adja be derekát a két ország, és nem fogad be menekülteket. Beata Szydło lengyel kormányfő azzal érvel, sem az ország biztonságát, sem a szuverenitását nem fogja feladni 6000 menekült érdekében. A lengyel belügyminiszter sem köntörfalaz, a menekültek beengedése rosszabb lenne, mint az, ha uniós szankciókat vetnek ki rájuk.

A lap elemzése szerint Orbán migránsokat és a terroristákat összemosó álláspontja az előbbieknél is keményvonalasabb. Majd képbe kerül Donald Trump rebesgetett brüsszeli uniós nagykövete, Ted Malloch is, aki egy követ fúj a magyarokkal és a lengyelekkel. Kifejezetten örül annak, hogy ellenállnak Brüsszelnek, s az sem kizárt, hogy a britek példáját követik, s kilépnek az unióból – prognosztizálja Amerika várható uniós nagykövete.

A magyarországi bérek csaknem 10%-os növekedésének hátteréről kérdezte a Neue Zürcher Zeitung mások között Vértes Andrást, a GKI szakértőjét. Aminek egyik magyarázata, hogy választások lesznek 2018-ban, másrészt nagy a kivándorlás és az ennek következtében fellépő számottevő munkaerőhiány. Ami miatt például a vállalkozások nem is nagyon mernek újabb beruházásokba, projektekbe vágni. A 10 százalékos bérnövekedés nem mellesleg a legnagyobb a visegrádi országok között, persze az uniós átlaghoz képest még mindig el van maradva Magyarország.

Viszont jó hír a Nyugatnak, hogy ott nincs hiány képzett munkaerőből. A béremelés árnyoldala, hogy nem növekszik ezzel arányosan a termelékenység, amit 2001–06 között már megtapasztalt az ország, és aminek egyik következménye lett a pénzügyi válság. Másrészről a bérnövekedéshez szükséges pénzt a szociális juttatások megvágásából teremtik elő. Ami a lap szerint nem rossz, mert világviszonylatban kiugróan magasak az ilyen jellegű juttatások Magyarországon. Azonban a termelékenységi mutatón most kellene javítani, amíg nem késő.

Az RMDSZ megtiltja a tagjainak, hogy románokkal házasodjanak – állítja Cătălin Ivan szocdem EP-képviselő a facebook-bejegyzésében, amit a Kolozsváron kiadott Új Magyar Szó ismertetett. „Konkrétan tudok egy RMDSZ-tagról, akinek választania kellett a szerelme, egy román nő és a politikai tevékenység között. A szerelmet választotta, és lemondott a politikáról” – írta Ivan, aki szerint, ha valóban előírja ezt a tiltást az RMDSZ szabályzata, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint ez nevetséges és „a hét kreténségének” nevezte. Nem igaz, már hogy lenne az? Fantasztikus. Szabadnap van véletlenül az Európai Parlamentben? Ezt nem tudom másképp kommentálni – idézte nyilatkozatát a lap. Utóbb Cătălin Ivan, egy újabb bejegyzésben elismerte, hogy tévedett. Szerinte azonban az állításaira reagáló RMDSZ-es politikusok túlreagálták a történteket.