Ferenc pápa a fiatalokhoz: Akár kockázat árán is gyertek ki a megszokottság logikájából

Ferenc pápa nyitotta meg hétfőn délelőtt a római Maria Mater Ecclesiae Nemzetközi Pápai Kollégiumban tartott szinódus előtti összejövetelt, melyen háromszáz fiatal képviselte a világ minden tájáról a katolikus ifjúságot. Az egy héten át tartó megbeszélés fontos állomása az októberben megnyíló XV. rendes püspöki szinódusnak, melynek témája a „Fiatalok, a hit és a hivatástisztázás”. Az esemény házigazdája a Püspöki Szinódus főtitkársága, együttműködve a Világiak, a Család és az Élet dikasztériumával. (A képen: Ferenc pápa fiatalokkal / foto: Reuters)

„Merjetek új utakat nyitni, lépjetek ki a „mindig így volt logikájából”, legyetek kreatívak a valódi keresztény hagyomány talaján!” Ilyen és hasonló gondolatokkal szólt Ferenc pápa az öt földrész fiatal képviselőihez, illetve az interneten világszerte hozzájuk kapcsolódott több tízezer fiatalhoz.           

Kockáztassatok és merjetek bátran kilépni

Az egyház szíve fiatal, mert az evangélium élteti és a teremti újjá mindig, éppen ezért kell együttműködni ezzel a kreativitással! – buzdított rögtön beszéde elején a pápa. Keressetek új utakat, kockáztassatok, de mindig bölcsen tegyétek ezt, különben megöregszik a fiatal! Gyertek ki abból a logikából, mely nem akar szakítani a mindig megszokottal! Ez egy méreg, édes méreg, mely megnyugtatja és elaltatja a lelket és nem enged járni – hangsúlyozta a pápa.

Beszéljetek nyíltan ezen az összejövetelen     

A fiatalokat komolyan kell venni, nem elég a róluk szóló elemzés. Vannak, akik biztonsági távolságban tartanák őket, mások pedig üzenetecskéket váltanának velük, esetleg fényképeket megosztva velük. A mai kultúra pedig, miközben egyfelől bálványként imádja őket, másfelől pedig nem ad nekik főszerepet.        

A fiatalkorúak munkanélkülisége depresszióba és erőszakba sodor

Ferenc pápa nyomatékkal szólt a fiatalok drámai jellegű munkanélküliségéről, ami Olaszországban 35 százalék, néhány szomszédos országban pedig eléri az 50 százalékot. A munkanélküliség a fiatalokat depresszióba és erőszakba sodorja, vagy repülőre szállnak és egy másik városba mennek, hogy ott katonának álljanak az Isisbe. Ez egy társadalmi bűn, amiért a társadalom felelős – mondta a pápa.          

Az egyháznak meg kell hallgatnia a fiatalokat

Nagy kampány idején feldicsérik a fiatalokat, de nem állnak velük szóba, ezzel szemben ez a fórum, ez a szinódus előtti összejövetel az egyház akaratának a jele kíván lenni és meg akarja hallgatni a fiatalokat. Ha ti hiányoztok, akkor nekünk az Istenhez jutás lehetősége hiányzik – szólt a Szentatya. Az októberi szinódus arra irányul, hogy kifejlessze azokat a körülményeket, melyek őket hivatásuk megkülönböztetésében segítik.         

Az idősek álmai segítnek előrehaladni

Új kultúrát kell építeni – hangsúlyozta a pápa –, de nem szabad azt gyökér nélkül hagyni, ami az öregek, a nagyszülők. Menjetek az öregekhez, kérdezzétek őket és hagyjátok, hogy elmondják nektek az álmaikat, kérte a pápa a fiataloktól, majd arra emlékeztetett, hogy Isten időnként a fiatalokat küldi a történelembe, mint Dávid, Dániel vagy Sámuel esetében.

Virágvasárnap a záródokumentumot átadják a pápának   

Baldisseri bíboros, a Püspöki Szinódus főtitkára a konferencián kijelentette, hogy a fiatalokról szóló októberi püspöki szinódus ezen a héten a fiatalokat hallgatja meg a megbeszélések során, miközben ők egy záródokumentumot dolgoznak ki, melyet Virágvasárnapon, mely egyúttal a 33. Ifjúsági Világnap, átnyújtanak Ferenc pápának.