A könyv sajtóbemutatóján elmondták, hogy a világ egyik legrangosabb nemzetközi gasztronómiai kalauza – amelyet egyenrangúnak tartanak a Michelin-kalauzzal – először jelent meg Magyarországon azok után, hogy 328 éttermet tesztelt, 107 borászatot és 407 szállodát értékelt.
– Az utóbbi öt évben nőtt a jó szívvel ajánlható éttermek száma – mondta Molnár B. Tamás a Gault&Millau főszerkesztője. Utalt arra, hogy Ausztriában 1978-ban jelent meg először ez a étteremkalauz. Akkor egy tucatnyi sapkás (vagyis jó színvonalúnak minősített) étterme volt nyugati szomszédunknak, azóta már 300. Hasonló javulás remélhető a hazai gasztronómia fejlődésében is.
A mostani magyar helyzetről elhangzott, hogy az országos átlag még meglehetősen alacsony színvonalú, főleg a vidéki éttermeknek van mit fejlődniük. A jó éttermek, mintegy 70 százaléka a fővárosban van.
Máthé Kinga, a gasztronómiai kalauz megjelenését támogató Magyar Turizmus Zrt. vezető képviselője azt méltatta a kötetben, hogy az a vidéki rendezvényekre és jó éttermekre is ráirányítja a figyelmet. Azt remélik, hogy ez a kiadvány is hozzájárul majd ahhoz, hogy az országszerte is egyre több magas színvonalú, több sapkás étterem legyen.
A Gault&Millau sapkákkal jelöli azokat az éttermeket, amelyek a legjobbak. Az értékelők húszpontos skálán minősítették a vendéglátóhelyeket. A két legjobbnak tartott étterem, az Onyx és a Costes már Michelin-csillagot is kapott. A mostani pontozással 17 pontot értek el, ami három sapkával díjazandó minősítés. Két sapkát a Mák Bisztró, a Nobu és a Csalogány 26 étterem kapott; hét étterem szerzett egysapkás minősítést.
A kötet főszerkesztője elmondta: a következő kiadványban a 2012 márciusa és 2013 márciusa között megjelenő borokat fogják értékelni és alapanyagteszteket is közölnek majd. Ez annál inkább is figyelemre méltó, mert – mint a mostani kötet bemutatóján elmondták – a legjobb hazai éttermek a felhasznált alapanyagok nagy részét külföldről szerzik be, mert itthon nem találnak megfelelő minőségűeket, vagy ha mégis, akkor csak nagyon keveset. Ezen is szeretnének változtatni.