Gyermekek az Országházában világnapjuk alkalmából

Mit kérdezne a minisztertől, ha képviselő lenne? – témakörben hirdetett pályázatot 8–18 évesek részére a gyermekek világnapja alkalmából a Magyar Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A megszólított kiskorúak jó színvonalú, értékes munkák százait készítették el.    

A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országháza felsőházi termébe, ahol a gyerekek kérdezhettek a megszólítottaktól és interpellálhattak is. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották.

Magyarországi településekről és a környező országokból jó 350 gyerek foglalt helyet a felsőházi terem padjaiban. A kérdések és javaslatok mindenekelőtt az oktatás, a környezetvédelem, a környezettudatosság, a bevándorlás, a sportolási, az ingyenes kulturális lehetőségek, városfejlesztés, külpolitika, honvédelem, munkanélküliség, munkahely-teremtés, egészségügy, a média, az internethasználat, a bel- és külföldi utazás, a közlekedés és közlekedésfejlesztés és az egészségmegőrzés témaköreit érintették.

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak a hazájukat foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is a dolgok menetén.

A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954 óta szeptember 20-án, ma már szinte a világ minden országában megünneplik.