Gyermekek világnapja: okosan, öntudatosan

Kilencedik alkalommal hívott meg gyermekeket az országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a gyermekek világnapja alkalmából az Országháza felsőházi termébe.  

A gyermekek világnapjának megünneplésére az országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8–18 évesek részére „mit kérdeznék a minisztertől, ha képviselő lennék?” témakörben. A megadott határidőig értékes munkák százai érkeztek be az NGYSZ-hez.   

(Kép: Gordon Eszter)

A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők az idén is meghívták az Országháza felsőházi termébe, ahol az egynapos képviselők kérdezhettek és interpellálhattak az illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották. A padsorokban 350 gyerek foglalt helyet, utazásukat és étkezésüket a szervezők fizették.  

A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg az oktatás, a környezetvédelem, a környezettudatosság, a klímaváltozás, a sportolási lehetőségek, a nemzetpolitika, a pénzügyi tudatosság, a városfejlesztés, a külpolitika, a családtámogatás, a stratégiai kérdések, az ország biztonsága, az internethasználat, a bel- és külföldi utazás, a káros szenvedélyek és az egészségmegőrzés témaköreit érintették.

A rendezvénnyel a szervezők felhívják a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és így változtathatnak is a jövőjükön.

A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954 óta a világ csaknem minden országában megtartják.