Győri piaci árak ötven évvel ezelőtt

Mit meg nem őriz az újságíró archívuma! A többi között a győri piac árjegyzékét is. A megyei lap 1971. július 3-i, tehát ötven évvel ezelőtti egyik tudósítása közli, hogy azokban a napokban mi mennyibe került. Íme, lehet csemegézni.

Egy héttel később, azaz július 10-én ezt írta az újság piaci tudósítója:

„A kánikula kétféleképpen érezteti hatását a piacon. Egyrészt meggyorsítja bizonyos termékek lefutását, másrészt sietteti a gyümölcsfélék érését A zöldborsó már végét járja, dinnye a napokban jelent meg a piacon. Általában nagy felhozatal volt gyümölcsből szombaton Győrött. Az igényeknek megfelelően, alma is kapható volt, zöldségféléket azonban csak itt-ott lehetett látni. Karfiol nincs, országosan hiánycikk. Előrejelzésül annyit: az uborka és az őszibarack kivételével, nagyobb árcsökkenés nem lesz. Az őszibarack ára előreláthatólag 8–10 százalékkal csökken.” Majd az árakat sorolja:

Kedves Háziasszonyok, szíveskedjenek összehasonlítani (de nagyon őszintén!), hogy az akkori jövedelmükből vagy a mostaniból tudnak jobban vásárolni a győri piacon. Szívesen fogadjuk a véleményüket. (A szerk. meg.: a fiataloknak írjuk, hogy akkoriban a forintnak volt váltópénze, fillérnek hívták; 1 forint=100 fillér; így kerülhetett, például, 5,40-be — azaz öt forint 40 fillérbe egy kilogramm őszibarack…)