Hamis híreket terjesztettek az ukrán elnök egészségéről a meghekkelt rádióból

Az orosz-–ukrán kiberháború újabb fejleménye: egy meghekkelt ukrán rádió segítségével hamis híreket terjesztettek az ukrán elnök egészségi állapotáról.

A rádiót működtető TAVR Media július 21-én lett kibertámadás áldozata. A támadók arra használták a kilenc nagy rádiót működtető médiavállalatot, hogy hamis információkat terjesszen az ukrán államfő, Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij egészségi állapotáról.

Július 21án 12–14 óra között sugárzott híradókban azt állították, hogy az ukrán államfőt intenzív osztályon kezelik, és helyettese Ruszlan Stefancsuk vette át az államfői feladatokat.

A rádióállomás eközben a Facebook-on jelentette be, hogy több szerverét megtámadták, és azon dolgoznak, hogy elhárítsák a támadás következményeit. A rádió működtetője hangsúlyozta, hogy az államfő rossz egészségi állapotáról szóló hírek nem igazak. Az eset miatt az ukrán államfő egy Instagram-videóüzenetben jelezte, hogy sohasem érezte egészségesebbnek magát, mint most.

A támadók kiléte egyelőre ismeretlen maradt, és azt sem tudható, hogy milyen sérülékenységet vagy támadást használtak ahhoz, hogy bejussanak a rádió hálózatába.

Az orosz hackerek egyébként változatos eszközöket vetnek be a kiber-hadviselésben; nemrég az ukrán hazafiasságot használták ki hamis appok terjesztésére. (A cikk forrása: TheHackernews)