Hangok és ütemek – tíz életút zenével

Az életútinterjúk készítésének körülményeiről a szerzők – Csatári Bence történész, Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, Papp Máté kulturális szerkesztő és Rozsonits Tamás zenei szakíró – beszéltek. A kötet legtöbb interjúját Jávorszky készítette. Beszámolójából kiderült, hogy többségében az otthonukban látogatta meg interjúalanyait, hiszen már a környezet látványából is rengeteg információt szűrt le. A szakíró előnyként értékeli, hogy nem szabtak meg terjedelmi korlátot, így akár tíz óra hasznos anyagot is fel tudott venni. „Ez nem jelenti azt, hogy csak ennyit beszélgettünk” – jegyezte meg sokat sejtetően.

Csatári Bence a történészi és újságírói szemlélet összeegyeztetéséről beszélt. Elmondta: számára nagyon fontos volt az interjúkészítés alkalmával az időrend megtartása, a hiányos részeknél igyekezett tehát visszakérdezni. Az évszámokhoz is minden esetben ragaszkodott, hogy az olvasók minél hűbb képet kapjanak az adott korról. „A memória szelektív, nem lehet patikamérlegen kimérni, súlyozni kell” – fogalmazott.

Rozsonits Tamás nem titkolta rajongását interjúalanyai iránt. „Azon zenészek közé tartozom, akik minden, magyarul hozzáférhető információt beszereztek, órákat töltöttem például azzal, hogy a lemezborítók szövegeit elolvassam” – árulta el. Munka közben régi vágya teljesült, és olyan emberekkel találkozhatott, akiket tisztel és szeret. „A felkészülés nem napokkal, hetekkel a beszélgetés előtt kezdődött meg, hanem már évtizedekkel korábban” – hangsúlyozta.

A könyv kiemelkedően gazdag lábjegyzetekben. Nem ritkán szembesültek a szerzők azzal, hogy mást írt az internet, mást a tudományos könyv és másra emlékezett az interjúalany, ezért mindennek alaposan utána kellett járni.

„Gondolkoztunk például, hogy kell-e hivatkozással ellátni Jim Morrison nevét, aztán úgy döntöttünk, hogy igen, mert hasznos információ lehet a jövő generációja számára” – tette hozzá.

A Hangok és ütemek – tíz életút zenével című kötetben az NKA Cseh Tamás-program magyar könnyűzenei örökség megőrzése alprogramja működésének első éve alatt készült beszélgetések szerkesztett, lábjegyzetelt változatát rendezték sajtó alá. A megkérdezettek között zenekarvezető, karnagy, rádiós és televíziós szerkesztő, „daltulajdonos”, hangmérnök, a zeneszerzés mellett filmrendezéssel és képzőművészettel is foglalkozó gondolkodó ugyanúgy található, mint dzsesszkutató és blues-szakember. A kötetet Vass Norbert történész szerkesztette.

A könyvből Bolba Lajos, Csányi Attila, Csiba Lajos, Dinnyés József, Kovács György, Módos Péter, Nemes Nagy Péter, Pentz Zsolt, Vági László és Victor Máté életútját ismerhetik meg az olvasók.