Izraeli filmhét – a drámai valóság drámai filmművészethez vezet

Ha csak az elmúlt évtizedek híreiből tájékozódunk Izraelről, akkor sokan úgy gondolhatják, hogy jól megértették a valóságot. Szörnyű háborús forgatókönyveket képzelnek el, és kevésbé gondolnak másra.

A valóság azonban sokkal összetettebb és sokoldalúbb. Az igaz történetek mindig mélyebbek, mint a főcímek. Az extrém helyzetekben kialakult dilemmák vezették Izraelt oda, hogy megalkossa napjaink legérdekesebb, legizgalmasabb filmművészetét.

A 20. izraeli filmhéten bemutatandó filmek lehetőséget kínálnak arra, hogy a nézők a történetírás lencséjén keresztül lássák Izraelt, a zsidó állam kialakulását, továbbá azt, hogy miként változott meg a társadalma.

A 20. izraeli filmhét ingyenes vetítéssel kezdődik november 16-án. Az Oscar-díjra is jelölt „Az izraeli titkosszolgálat titkai” című film készítőit a valóság vezette arra, hogy filmre vigyék a titkosszolgálat hat egykori vezetőjének történetét, az élet és halál dilemmáját, valamint az iszlám terrorizmussal folytatott harcot, miközben mindkét oldal megpróbálja megőrizni a normális életét. A vetítésre minden jegy elkelt.

A filmek közül az „Apánk” a célirányos erőszak társadalom felé történő terjedését ismerteti, az „Egy hét és egy nap” pedig ennek a következményeit tárja a nézők elé.

A filmhéten olyan optimista vígjátékokat is vetítenek, mint például a „Csakis New Yorkban”, „A világ végén balra”, „A méret a lényeg” és a „Nagymama-hadművelet”, amelyek a valóság teljesebb képét ábrázolják világosággal és sötétséggel, és amelyek révén megismerhető Izrael különlegessége.

Az idei filmhét válogatásának az is a célja, hogy tisztelegjen az izraeli modern filmművészet két nagyasszonya, a nemrég elhunyt, nemzetközi hírű rendező és színésznő, Ronit Elkabetz, valamint a díszvendég, Evgenia Dodina előtt.

A jubileumi izraeli filmhéten a Puskin Mozi mellett két új helyszín is bemutatkozik ingyenes vetítésekkel. A „Dancing Arabs” és az „Apánk” a Mazel Tov étteremben nézhető meg december 4-én. A „Válólevél” pedig  a Francia Intézetben december 5-én.

A 20. Izraeli Filmhét részletes programja itt tanulmányozható, tessék kattintani!

A filmek többségét eredeti héber nyelven, magyar felirattal vetítik; jegyek már kaphatók a budapesti Puskin Moziban.