Ízzel-lélekkel 21. századi magyar konyha – a szilva megelőzheti az Alzheimer-kórt

Bálint gazda szerint minden magyar állampolgárra két szilvafa jut, az ország gyümölcsfáinak negyede szilvafa. Hazai kedveltségére helynevek utalnak. Európán kívül Dél-Amerikában nemesítik a különböző fajtákat.

Nálunk a legzamatosabb, legédesebb a későn érő, apró szemű besztercei szilva. Szezonja október végéig tart. Lippai János 1667-ben kiadott munkája a gyógyhatásaival foglalkozik: a szilvafa szárított leveléből készült tea hideglelés ellen hasznos, szájöblítőként pedig fertőtlenítésre ajánlotta; az érett szilva hashajtó, az éretlen hasmenés ellen szolgál. Az aszalt szilva elrágása reggelenként gyógyszer a náthára és a hurutra.

A szilva kiváló élettani hatásai gazdag A-, C- és komplex B-vitaminjainak, valamint kálium, foszfor, fluorid, vastartalmának köszönheti. K-vitaminja véralvadásgátló, fontos a csontok fejlődéséhez és az Alzheimer-kór megelőzéséhez. Magas víztartalma (85 százalék!), rostjai miatt is érdemes fogyasztani.

A régi magyar szakácskönyvekben sok szilvás receptet találunk, mert olcsó gyümölcs – ma is. Nagyanyáink cukor nélkül főzték be lekvárnak a kimagozott szilvát. Elég munkaigényes elfoglaltság volt órákig vagy fél napig kavargatni a hatalmas üstökben, amíg víztartalmának java elpárolgott, azaz keményre főtt. Tartósítószert nem kívánt. Ezt a mai háziasszonytól már nem várhatjuk el, de készen kapható az igazi szilvalekvár a piacokon (elég drágán).

Az aszalt szilva kalóriadúsabb és fokozza az étvágyat. Nyersen, kompótnak, húsok mellett sütve is ízletes falat. A ringló gyógyászati jelentőségéről nem szól a fáma, ezért együk éretten, nyersen.

A receptekben cukor helyett itt mézet használtunk, de édesítőszerekkel éppoly remekül elkészíthető bármely pite, rétes vagy karácsonyi bejgli tölteléke is lehet szilva.

 

Szilvás gombóc

Minden gyerek kedvencét Gundel Károly 1937-ben kiadott szakácskönyvéből vettük.  Hozzávalók: „1 kg lisztes fajta burgonya, 6 dkg vaj, 3 tojás, liszt, só, szilva.”

„Süssük meg a burgonyát [sütőben], hámozzuk meg s törjük át. Üssünk hozzá 3 tojást és a vajjal gyúrjuk össze, apránként annyi lisztet téve hozzá, amennyit a burgonya felvesz. Ezt a tésztát nyújtsuk ki a gyúródeszkán kb. 6-8 mm-es vastagságnyira, és vágjuk 10-12 cm-es kockákra. Egy-egy kocka közepére helyezzünk egy-egy szem kimagozott szilvát, amelybe a magok helyére fahéjas cukrot tettünk. A tésztával a szilvát beburkoljuk, gombócokat formálunk, s a gombócokat bugyogó forró vízben kifőzzük. Tálaláskor vajban megpirított zsemlemorzsával öntjük le a gombócokat, s alaposan megcukrozzuk. Szilva helyett apró sárgabarackkal is készíthetjük.”

 

Töltött aszalt szilva bundában

20 dkg aszalt szilvát meleg, citromos teába áztatunk, amíg megpuhul. Utána kimagozzuk és a mag helyére diót teszünk. Vörösboros palacsintatésztában meghempergetjük a szemeket, aztán bő olajban ropogósra sütjük. Fahéjjal meghintve vagy borral hígított, fahéjas szilvalekvármártással tálaljuk. Ezt a receptet az 1843-i és 1845-i pesti szakácskönyvében már Czifray is közölte.

Szilva bacon-kabátban. (Forrás: katha-kocht.de)

Szilvadzsem

2 kg kimagozott szilvát egy nagyobb lábasba teszünk és 1 dl mézzel néhány percig forraljuk. Azonnal, forrón töltjük fertőtlenített üvegekbe, a tetejükön elosztunk 1 dl rumot. Lekötjük, szárazgőzbe vagy forró vízfürdőbe állítjuk, abban hagyjuk kihűlni. Másnap eltehetjük a kamrába.

 

Szilvapuding

5 dkg zabpelyhet megfőzünk 2 dl tej és 2 dl víz keverékében. 1 kg megmosott, kimagozott szilva felét péppé turmixoljuk, a többit késsel apróra vágjuk. Szétválasztjuk 4 tojás fehérjét és sárgáját, külön felverjük mindegyiket. Azután az összes alapanyagot összekeverjük a kihűlt zabpehely kásával, 1 kávéskanál fahéjjal és szegfűszeggel, hozzáöntünk 3 evőkanál szilvapálinkát. Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk, morzsával és szezámmaggal meghintünk, majd beleöntjük a masszát. Nagyobb tepsibe vizet teszünk, ebbe állítjuk a pudinggal teli formát. Addig sütjük a sütőben (kb. 40 perc), amíg a teteje pirulni kezd. Kihűlve borítjuk tortástálra. Tálalhatjuk langyosan vagy hidegen, felhígított szilvalekvárral körítve.

 

Szilvás lepény

Tésztává gyúrunk 30 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 5 dkg mézet, 2 tojás sárgáját és 1-2 evőkanál rumot. Kivajazott tepsi alján szétosztjuk a tészta kétharmadát. Egyenletesen elosztunk rajta 70-75 dkg kimagozott szilvát, és megszórjuk fahéjjal. A maradék tésztából vékony rudakat formálunk, ezekből „rácsot” készítünk a tetejére, amit kevés tojásfehérjével megkenünk. A sütőben pirulásig sütjük. Villával ellenőrizzük, megsült-e a tészta alja is.

 

Szilvasaláta

Fél kiló kimagozott, érett szilvát négybe vágunk, összekeverjük 5 dkg kókuszreszelékkel, 3 evőkanál mézzel, fél dl szilvapálinkával, csipetnyi őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, fél citrom levével. A keveréket állni hagyjuk egy-két órán át. Tálaláskor a tetejére szórunk 5 dkg megtisztított, serpenyőben megpirított, durvára vágott diót vagy mandulát.

Sós sültekhez finom édes saláta, de a fogyasztása után ne üljünk autóba!

 

Szilvaleves

Készülhet aszalt vagy friss szilvából is, aszaltból akár egész télen finom csemege. 20 dkg aszalt szilvát és két megtisztított, kockára vágott almát 2 dl vörösborban felfőzünk fél citrom reszelt héjával, csipetnyi szegfűszeggel és fahéjjal. Lassan hozzáadagolunk 1 dl tejföl és 1 dl tejszín keverékét. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen pirított mandulával vagy dióval a tetején.