Japán kezdeményezés: vírust a fegyvertárba

(virusirto.hu) Védekezési célokra használná a japán kormány azt a számítógépes vírust, melyet a szigetország vállalkozásaival együtt dolgozna ki. A védekező kártevő a szigetország kibervédelmi stratégiájának része.

A The Japan Times újság szerint Tokió egy vírust szándékozik kifejleszteni. A szigetországban a katonaság hagyományosan a védelemre összpontosít. A magáncégek segítségével kifejlesztendő kártevőt szintén védelmi célokra használnák, és a kormányzati előírások szerint kizárólag országok vagy országokkal felérő óriás szervezetek ellen vetnék be az országot érő kibertámadás elhárítására.

A japán hadsereg eddig nem fordított kiemelt figyelmet a kibervédelemre, de a bejelentett tervek szerint a közeli jövőben a hagyományos területeken túl védekezési képességeiket a kibertérben is fejlesztenék. Noha Japán technológia-orientált ország, a katonaság el van maradva a vezető országok kiberfelkészülési szintjétől. Ezért a hadsereg a többi között azt tervezi, hogy 150-ről 220-ra növelné a kiberbiztonsággal foglalkozó szakemberek számát. Összehasonlításképp az Amerikai Egyesült Államok kiberhadserege 6200 főt számlál, Észak-Koreáé 7000-et; Kínában 130 ezren foglalkoznak IT-biztonsággal a katonaságon belül.

Miután az informatika a mindennapok alap-infrastruktúrájává vált, a kormányzatok és a katonaságok világszerte kiemelt figyelmet tulajdonítanak az IT biztonság területének.