Jókai Mór – Nizza

A Földközi tenger partján töltötte utolsó hónapjait Jókai Mór (1825-1904). Második feleségével, az ifjú Nagy Bellával (1879–1947) 1899-ben házasodtak össze, ezt követően Európában utazgattak, így jutottak el a Francia-Riviérára is.

A Jókai-házaspár „téli nyaralása” 1903. november 1-jétől 1904. április 17-éig tartott Nizzában, ahol előbb a Grand Hotelben szállt meg, majd Bella asszony a Promenade des Anglais 67. alatti modern épületben (nyitó képünkön bal oldalt; forrás: Google Street View) talált és bérelt lakást. Az épületen ma tábla emlékezeti az arra járókat az egykori jeles magyar vendégre.

Az Europeana collections-ban föllelt archív felvételen: Grósz Mórné, Jókai anyósa, Nagy Gizella és Nagy Ilona, Nagy Bella húgai, valamint Nagy Bella, Jókai második felesége; a székben a nagy magyar mesélő, Jókai Mór.

A mellkasi fájdalmakra panaszkodó idős mesterre jó hatással volt a klíma, a sétány hangulata, maga a tenger látványa. Itt írta meg A férj kabátja című utolsó elbeszélését. Két regénybe is belefogott, az egyikből negyven, a másikból mindössze egy oldal maradt utána. Hazai napi- és munkarendjén ott sem változtatott: hajnalban kelt és délelőtt tíz óráig írt. Ebéd után gyakran összejött régi barátjával, Türr Istvánnal – az 1848-i szabadságharc és a Garibaldi vezette itáliai felkelés veteránja élete alkonyán itt telepedett le.

Emléktábla Jókai Mór nizzai szállásának falán.

Nagy Bella feljegyzése szerint ismerőseik, akik Nizzában összefutottak velük, nem győzték dicsérni Jókai frissességét, ruganyosságát, napbarnított arcszínét. Maga az író is elégedetten nyugtázta a Riviéra reá gyakorolt kedvező hatását, s midőn búcsút vett barátaitól, kijelentette, hogy még abban az évben, novemberben visszalátogatnak. A sorsa azonban másképp alakult: egy hónap sem telt el, s immár hazájában május 5-én elhunyt.

Jókai Mór első felesége, Laborfalvy Róza kiemelkedő drámai színésznő 1886-ban bekövetkezett halála után egy bő évtizeddel vette el az idős író a sugárzóan fiatal, mindössze húsz esztendős Nagy Bellát. Az ifjú művésznő 1899 nyarán Jókai Dalma című drámájának főszerepét játszotta a Budai Nyári Színkörben, nagy sikerrel. Az özvegy írót megbabonázta a leány, és szeptember 16-án el is vette feleségül. A 74 éves Jókai és a színésznő házassága országos felzúdulást keltett. Jókai erre reagálva írta meg Öreg ember nem vén ember című művét, s egyúttal költött egy kötetnyi szerelmes verset feleségéhez – aki asszonyként felhagyott színészi mesterségével. Nagy Bella 1947-ben halt meg, Londonban.