Kereszty András: „Ma, szeptember 21-én vagyok 80 éves”

(Kétéves – 1944) Budapest, Erzsébet körút 20. II. emelet 2. Négyszobás lakás. Nagypapa vásárolta az Est Lapoktól. Nagypapa író, újságíró, Színdarabokat ír. Például a Fekete Pétert. Nagypapa és nagymama a baloldali két szobát, papa és mama a középsőt lakja. A jobboldali a gyerekeké. Miklósé is, aki most született. Mama és nagymama a lépcsőházban állnak és német tisztekkel és a nyilasokkal üvöltöznek.
„Was zum Teufel machen Sie denn hier? Das ist ein anständiges Haus. Hier leben keine Juden!” Mi az ördögöt keresnek itt, ez rendes ház, itt nem laknak zsidók! Nem ám, csak a Szilasék, a Schulteissék, a Bokorék meg a Tyrnauer. És persze a nagymama. Akit Berlinből hozott a nagypapa és így „árja párja”. A németek és a nyilasok elkotródnak
.


(Hatéves – 1948) Jézuska most a szekrénybe költözött. Rafaello: Madonna della Seggiola. Ott kell esténként imádkozni. Ne hallják meg a szomszédok.
(Hétéves-1949) „Nem akarok többet zongorázni. Utálok zongorázni”. “Helyes, akkor mostantól a nagymamával és a mamával csak németül beszélhetsz!”
(14 éves – 1956) A konyhában lakunk valamennyien, plusz Miu, a sziámi macska. Az oroszok belőnek a lakásba, eltalálják a nagymamáról készült festményt. Apám bátyja ki akar vinni minket Amerikába. Ő sem megy.
(17 éves – 1959) Kereszty András nyeri a Madách Gimnázium Madách-díját Goethe versfordításaival. Über allen Gipfeln Ist Ruh’, In allen Wipfeln Spürest du Kaum einen Hauch; (Bércek ormán csend ül, Távoli hang csendül…)
(19 éves – 1961) „Kereszty elvtárs, a főszerkesztő elvtársnak tetszett a honvédelmi sportnapról készített írása. Kérte, közöljem, fel van véve a Népsporthoz gyakornoknak. Emellett nyugodtan végezze az ELTE oroszszakát. Kell a nyelvtudás.”
(20 éves – 1962) Árkus József az Egyetemi Lapok főszerkesztője: Szeretném, ha a munkád mellett szerkesztenéd az Egyetemi Lapok kulturális oldalát és a Tiszta Szívvelt, az egyetem irodalmi folyóiratát. Elvállalod? Naná!
(22 éves – 1964) Katona Éva, az Élet és Irodalom szerkesztője: „Ezentúl minden hónapban hoz nekem egy riportot, hogy bizonyítsa, nem felejtett el írni. Mars ki!”
(24 éves – 1966) Chanchal Sharkar úr roppant elégedett volt azzal, ahogy Magyarországon kalauzolta, csak kéri, tanuljon meg rendesen angolul. Némettel és orosszal nem sokra megy Indiában. Tulajdonképpen ki is Chanchal Sharkar úr? Ő India legnagyobb sajtóvállalatának, a Press Trust of Indának a tulajdonosa, vezérigazgatója. Ha féléven belül vizsgát tesz a nagykövetségen, akkor tízhónapos ösztöndíjra várja.
(24 éves – 1966-67) Mr. Kereszty, az Ön feladata lesz, hogy végigüli a parlament üléseit és a legérdekesebb történésekről naponta ír 300 sort. Egyébként hol tanult angolul? Kiejtése olyan, mint egy ausztrálé. (George, aki előző év tavaszán angolul tanított, ausztrál volt).
(26 éves – 1968) Mind a hét nap Magyar Hírlap. Fekete Sándor: Az ÉS-riportjaid miatt vettünk fel az alapító tagok közé. Ezt várjuk tőled a riportokat. És Tábori András azt is kérte, hogy dolgozzál néha a külpolitikának is.
(27 éves – 1969) Hason fekve a debreceni lőtéren. Rózsa Gyula, a Népszabadság képzőművészeti kritikusa: „Nincs kedved átjönni a mi lapunkhoz? A múlt héten hallottam, hogy fiatalokat akarnak kiküldeni a régi gárda helyett külföldi tudósítónak. Te meg mindenféle nyelven beszélsz.”
(28 éves – 1970) Szóval barátom az nem megy csak úgy egy-kettőre. Hogy jössz, látsz, győzöl, és már mész is külföldi posztra. Le kell húzni néhány évet.
(29 éves –1971) „Megéri az NDK-ról írni. A berlini kereskedelmi kirendeltségen adnak egy papírt, azzal átmehetsz Nyugat-Berlinbe a Checkpoint Charlienál.” Egy hónap múlva: Ha felülsz a Charlienál az S-Bahnra és leszállsz az állatkertnél, akkor indulj el a Gedächtnis-Kirche romja felé, azzal szemben van a nemzetközi újságíró-szövetség klubja. Ott volt. Nyüzsgés. Világlapok emberei. Virsli és krumplisaláta. Reese Cleghorn, Detroit Free Press. Az első ember, akivel virslizünk. Később még találkozunk.
(32 éves – 1974) Január: Úgy készülj, hogy az ősszel tudósító leszel Moszkvában. Te váltod Serény Pétert. Június-július: a nyaralás Görögországban úgy alakult, hogy forradalmi lázban égett az ország. Egy nap nyaralás sincs, csak folyamatos pörgés. Aztán Cipruson merénylet Makariosz érsek-elnök ellen. Áthajózom. Tudósítok. Augusztus: Várnai Ferenc külpolitikai rovatvezető a Ferihegyi repülőtéren vár: Sajnos, nem mész Moszkvába. Serény szeretne még maradni egy évet, hogy a lánya befejezhesse az iskolát. De üresedés lesz Kairóban is. Van kedved Moszkva helyett Egyiptomba menni? Van.
(32–38 éves – 1974–80). Kairó. Egyiptomi mindennapok. Libanonban háború. Fotózás a szétlőtt Hamrán. Egy katona igazoltat. Lövés. Jó volt a mesterlövész, őt lövi fejbe. Máskor, másik úton megállítják a taxit Baalbecknél. A sofőr mehet, az amerikait megkötözni. Egy külföldi, aki nem a romokat nézi, hanem megkötözve egy pincében hever. De reggel jön az egyik harcos. Nem vagy amerikai? Magyar vagy? Én beszel kicsi magar. Levágják a kötelet, kitesznek az útra, menjek isten hírével. Aden, Jemen. A fekete szikla. Aki megmássza, az megszabadulhat a Közel-Kelettől. Nem mászom meg. Afrika. Idi Amin Dada diktátor. Csónakkal jön az Afrikai Egységszervezet konferenciájára. Meseszép fekete nő, fehér menyasszonyi ruhában. Ismerd meg a feleségem. Egyedül állok a parton, kezet fogunk… Hat év. Volna mit mesélni.
(39–42 év, 1981–84) Háborúk. Afganisztán, Spanyol Szahara, Kolumbia – maffia és persze az örök Libanon.
(42–47 év, 1984–89) Washingtoni tudósító. Willard Avenue. Találkozó Katherine Grahammal. 63 éves, jó tartású nő. Azt mondja, tanulni akar tőlünk újságírást? Járjon be. Nézzen körül, beszéljen a munkatársainkkal. Körbe szeretném utazni az országot. Keletről jött újságírónak engedélyt kell kérni úgy, hogy napra pontos útitervet készít. Viszem a papírt az illetékes irodába. Mr. Kereszty erre nincs szükség, önért jót áll a  Washington Post. Nagy utazás. Meglátogatom a másik Kereszty Andrást. Nagybátyámat. Csak ő Rókus. Father Roch. Dallasban, ciszterci szerzetes. Magyarok alapították itt Texasban a rendházat és az iskolát. Ronald Reagan. Kézfogás. George Bush még alelnökként, kézfogás. Tragédia, felrobban a Challenger. Elnökválasztási kampány, végigloholom. Washingtonban magyar barátokkal találkozom. Vince Matyi kórházban fekszik, eltörte a lábát. Itt dolgozik Amerikában, vele van Lipovecz Iván, aki őt váltotta a HVG élén. Izgalmas hely most Magyarország. Érik a változás. Csinálok egy napilaptervet. Több héten át. Riporter lenne a címe. A Washington Post módszereit, szakmai munkáját, újságíró-képzését mintázom.
(47 éves – 1989) A Riporter tervét átküldöm a Népszabihoz Tamás Ervinnek, Friss Robinak és Teszár Pál tördelőszerkesztőnek. Tamás Ervin szól: az újság fellázadt, nem fogadta el Berecz János főszerkesztőt. Helyette Eötvös Pált választották meg főnöknek. Beszéltem Palival, hazajönnél helyettesnek?
(47–51 éves 1989–93) Izgalmas idők. Átalakítjuk a pártlapot újsággá. A főszerkesztő első helyettese. Majd felelős szerkesztője. És ekkor jön Reese Cleghorn, a berlini virsliző. Most a Marylandi Egyetem dékánja. Nagy zajt csap körülöttem. Ír is, szervez is. Newsweek, Time magazin, Washington Post. „Végre szabadon”. „U.S.-Style Journalism Comes to The Danube” effélék. Eötvös Pált zavarja. Felajánlja, menjek vissza Washingonba, addig maradok, amíg akarok.
(51 éves – 1993) Forró Tamás Griff címmel gazdasági lapot indítana, főszerkesztőnek hív. A lap rövid életű, mert együtt indul vele egy konkurrens kiadvány.
(52–54 éves – 1994–96) Fenyő János meghív, legyek a Népszava főszerkesztője. Sikerül jó lapot készíteni. Fenyő hatalmas lendülettel beleveti magát a politikába. Mindenki megfordul a főszerkesztői szobában rendezett reggelin, aki számít a magyar politikában. Elég jól elviseljük egymást. Addig, amíg egy engedélyem nélkül közölt cikk miatt le nem mondok.
(52–55 éves – 1994–97) A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke. Politikai csaták. Harc a szabad sajtóért. Horn Gyula miniszterelnök havonta találkozik a szövetség tagjaival. Kötetlen sajtóértekezlet.
(54–63 éves –1996–2005) Könyvkiadó. Tények Könyve, Ki kicsoda.
(63–64 éves – 2005–06) Tanácsadói munka Brüsszelben, az Európai Unió mellett.
(65-től – 2007-től) Nyugdíjas. Közben 1991-től tanít az ELTE-n majd a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézetében.
(75 éves – 2017) A kivégzett Népszabadság bezárásának első évfordulóján elindul az Újnépszabadság online újság. Még mindig halad előre. Főszerkesztő: Kereszty András

Két gyerek, Kereszty Gábor, Kereszty Gabriella, négy unoka: két kis srác és két gyönyörű hölgy: Kereszty Anna és Kereszty Róza.
Három házasság. A legsikeresebb három évtizede tart Rehák Arankával.
Ebéd: vörösboros marhapörkölt, Lelovits-féle szekszárdi portugieserrel.

Az Újnépszabadság ezen a napon (először) nem dolgozik.