Két napig sztrájkolnak a német vasutasok: béremelést követelnek

(Berlini tudósítónk jelenti) Ma éjjel kettőtől péntek hajnali 2-ig 48 órás általános sztrájkot hirdetett a Német Mozdonyvezetők Szakszervezete; tegnap a tagok 95%-a egyetértett a munkabeszüntetéssel.

A Deutsche Bundesbahn természetesen kifogásolta a túl hirtelen jött, így csak rövid felkészülést engedő sztrájkot, ami a munkaadó véleménye szerint „teljesen felesleges és túlzott akció”.

A konfliktus oka, hogy a szakszervezetek és az állami vasúttársaság nem tudnak megegyezni a béremelés arányában. A mozdonyvezetők követelése 7,5%, a vasutasok szakszervezete legutóbb 5,1% fizetésemelést követelt, valamint az éjszakai műszak, a vasárnapok, valamint a munkaszüneti napok pótdíjának számottevő növelését, ami további kb. 2%-os fizetésemelésnek felel meg. Általában a vasutasok és a mozdonyvezetők követelése nem egységes, utóbbiaké lényegesen magasabb.

Berlin iskolaköteles lakosságát nem érinti annyira a dolog, mert a nyári szünet a múlt hétvégén befejeződött – a hétfői iskolakezdésre még a normál menetrendnek megfelelően hazaérhettek az érintettek. Más tartományokban, ahol eltér a nyári szünidő-intervallum, viszont kritikus lehet a helyzet.

A Deutsche Bahn ugyanakkor pótmenetrendet léptetett életre, amellyel igyekszik a kiemelkedően forgalmas szakaszokon, ha nagyobb időközönként is, de valamennyire biztosítani a szolgáltatást. Pl. a Berlint a Berlin-Brandenburg (BER) repülőtérrel összekötő reptéri expressz a menetrend szerint fél óránként közlekedik – a sztrájk ideje alatt viszont két óránként. Hacsak nem eleve ezzel akart volna kijutni az utas a reptérre, ahol jelenleg a covid-ellenőrzések miatt két-három órával az indulás előtt – légitársasága válogatja – ajánlatos megjelenni, nos, a közlekedés a célállomásig így akár ugyanannyi időt vehet igénybe, mintha az egész távolságot autóval tenné meg az ember. Jómagam ma este repülök Budapestre, így eleve lemondok a tömegközlekedés különben kényelmes S-Bahn/reptéri-expressz kombinációjáról.

Az egyéb szolgáltatók természetesen meglovagolják a helyzetet. Egy sor hirdetés-tartalmú, kéretlen email-t kaptam ezzel kapcsolatban. Például a „FreeNow” kocsikat bérbeadó cég a sztrájkra hivatkozva hirdeti bérkocsi, e-scooter, e-roller és a carsharing szolgáltatásait letölthető ajándék-kuponnal…