Kezdődik az új évad a Pannon Filharmonikusoknál is

„Már nem vagyunk »vidékiek«, »érdekesek«, »szokatlanok«. Muzsikusok vagyunk, akik csak arra koncentrálnak, hogy a zeneművészetet szolgálják” – fejtegeti Horváth Zsolt igazgató a Pannon Filharmonikusok 2014/15. évad műsorfüzetének köszöntő soraiban. A koncertek struktúráját a szakmai minőségnek az a szintje határozza meg, amelyet a zenekar megújulása óta önmagával szemben elvár.

A mostani évad bővelkedik évfordulókban: az egész ország emlékezik az első világháború száz évvel ezelőtti kitörésére és a magyarországi zsidóság hetven évvel ezelőtti deportálására. Novemberi hangversenyével a Pannon Filharmonikusok zenekara Radnóti Miklós emléke előtt hajt fejet. Vajda János kortárs komponista À la recherche… című művét az együttes felkérésére, kifejezetten ez alkalomra komponálta. A mű pécsi ősbemutatóját Alpern Bernadett fotóművész kiállítása kíséri. Az emlékhangversenyen elhangzik továbbá Nádor Mihály – szintén a holokauszt áldozatául esett zeneszerző – Csajkovszkijt idéző hegedűversenye is. A koncert szólistája Kelemen Barnabás lesz. A hegedűművészt ezt megelőzően első ízben október közepén hallhatja a pécsi közönség a Kelemen Kvartett rendezvényén.

A visszatérők éve is az idei. Újra partnerei között köszöntheti ugyanis az együttes a 2013-as nyugat-európai turné világhírű sztárszólistáit. Andrej Gavrilov zongorajátéka az oroszos Párizst hozza el Pécsre, és viszi Budapestre is. A fiatal Kirill Troussov finom eleganciája a közönség fiatal hölgytagjainak, páratlan hegedűszólója pedig az uraknak jelent garanciát a maradandó koncertélményre. Visszatér Miklósa Erika operadíva is, aki hat Strauss-dalt ad elő. A karmesteri pulpitusra pedig a 2014/15-ös évadban is felállnak majd a zenekar már jól ismert vendégkarmesterei, köztük Kocsis Zoltán, Howard Williams, Christian Schumann és Cristian Mandeal.

Az idei évad egyik különlegessége, hogy kivételes tehetségű, többgenerációs zenészdinasztiák produkcióinak lehet tanúja a Pannon Filharmonikusok közönsége. Kocsis Zoltán februárban Liszt Esz-dúr zongoraversenyében 19 éves fiát, Kocsis Krisztiánt dirigálja. Karácsonykor pedig a kislánya, Kocsis Viktória ihlette Kiskarácsony, nagykarácsony című saját kompozícióját interpretálja Pécsett – két alkalommal is. A 2014/15-ös évadban a Bogányi fivérek is bemutatkoznak. Bogányi Gergely áprilisban Dubrovay László III. zongoraversenyét játssza, Bogányi Bence fagottművész pedig Henri Tomasi fagottversenyében hallható szólójátékával adja tanúbizonyságát az öröklődő tehetség páratlan ajándékának.

A Művészetek Palotájában otthonra lelt fővárosi koncertsorozatban idén is a zenei élet elitje vonul fel, hogy magasan jegyzett produkciókkal és bravúros szólójátékokkal tegyék maradandó élménnyé a Pannon Filharmonikusokkal töltött estéket.