Ki lesz az ENSZ következő főtitkára?

A WFUNA más nemzetközi nem kormányzati szervezetekkel együttműködve az elmúlt két évben vezető szerepet játszott abban, hogy az új ENSZ-főtitkár megválasztása az eddigieknél átláthatóbb legyen, a nyilvánosság előtt versenyeztessék a jelölteket, és lehetőleg nőt válasszanak főtitkárnak. (Ban Ki Mun jelenlegi főtitkár mandátuma ez év végén lejár.)

A eddigi négy (titkos) próbaszavazás eredménye:

Az ENSZ Alapokmánya szerint „A főtitkárt a Biztonsági Tanács ajánlására a Közgyűlés nevezi ki.” A BT „határozatait az összes állandó tagok egybevágó szavazatait magában foglaló kilenc igenlő szavazatával kell hoznia”. (Tehát az öt állandó tagnak támogatnia kell.) A BT e témában tartott ülései zártkörűek voltak és ez a jövőben is így marad. Ezt azonban most megelőzi a közgyűlésben történő nyilvános meghallgatás és a BT-ben történő zártkörű „próbaszavazások” sorozata a jelöltekről.

A jelöltek (szeptember 9.): Bokova, Irina (Bulgária), Clark, Helen (Új-Zéland), Figueres, Christina (Costa Rica), Gherman, Natalia (Moldova), Guterres, António (Portugália), Jeremič, Vuk (Szerbia), Kerim, Srgjan (Macedónia), Lajčák, Miroslav (Szlovákia), Malcorra, Susana (Argentína) és Türk, Danilo (Szlovénia).

Megjegyzés: a „méltányos földrajzi elosztás” szerint Kelet-Európa (23 tagállam) lenne a soros régió, ahonnan még nem választottak ENSZ-főtitkárt, de ezt most nem feltétlenül tartják be.