Környezetvédelem és böjt együtt jár(hat)

A böjt jót tesz testnek és léleknek, és egy kis odafigyeléssel a környezetnek is. Az osztrák főváros környezetvédelmi ügyosztálya összegyűjtött néhány ötletet, amellyel nemcsak a közérzeten és az egyéni életminőségen lehet javítani, de hozzájárulhatunk a klímavédelemhez is. (A nyitó képen: a bécsi Naschmarkt már évekkel ezelőtt hadat üzent a műanyag zacskóknak © PID / Kromus)

Kevesebb műanyag, kevesebb hús, eldobható helyett többször használható csomagolás és autózás helyett biciklizés és gyaloglás – ezeket ajánlja az osztrák főváros környezetvédelmi ügyosztálya azoknak, akik a böjt alatt nemcsak a saját egészségükért szeretnének tenni, hanem a környezetért is. „A böjti időszak kiváló alkalom arra, hogy az ember kipróbálja, milyen az, ha változtat a szokásain. Hiszen már számtalan módja van annak, hogy egyszerre legyünk egészségesek és környezettudatosak” – mondta Bécs klímavédelmi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky a kezdődő böjti időszak alkalmából.

Az egyik fontos teendő, amivel sokat lehet tenni az egészségért, az állatjólétért és a klímavédelemért egyaránt, a húsfogyasztás csökkentése. A Greenpeace felmérése szerint ugyanis az emberi tevékenység okozta üvegházhatású-gázkibocsátás ötödéért az állattartás okolható, ami egyben a világméretű felmelegedés egyik fő oka. De nem kell rögtön vegetáriánusnak vagy vegánnak állnia annak, aki csökkenteni szeretné a húsfogyasztását. Elég, ha visszatér ahhoz a régi szokáshoz, hogy csak vasárnap tálal húst az asztalra.

Ma már viszonylag könnyen megvalósítható a műanyagböjt – vagyis, hogy az élelmiszerek vásárlásakor odafigyelünk a csomagolásra, illetve a termékek csomagolatlanságára. Egyre több bolt kínál nem csomagolt termékeket, illetve saját zacskóban, gyümölcshálóban is hazavihetjük a kiválasztott zöldségeket, gyümölcsöket. És sok tejterméket kínálnak már műanyag pohár helyett visszaváltható üvegben.

Egy kis odafigyeléssel az elvitelre kért kávénál és ételeknél is sokat lehet tenni a környezetért. A kávét eldobható pohár helyett érdemes saját bögrébe vagy termoszba kérni, és egyre több vendéglátóhelyen fogadják örömmel a saját dobozt az eldobható műanyag tálcák helyett. Bécsben a legtöbb helyen már kérdezni sem kell, hogy elfogadják-e a saját dobozt, hanem az ajtóra ragasztott matricával jelzik. Sőt, van olyan hely is, ahol a boltos kínál többször használatos edényt az elvihető étel számára, hogy a vendégek spontán, mégis jó lelkiismerettel ugorhassanak be egy menüért.

Szintén példás hozzájárulás a klímavédelemhez az egyéni közlekedési szokások megváltoztatása. Mindenki sokat tehet a környezetért azzal, ha autózás helyett a tömegközlekedést, a biciklizést vagy a gyaloglást választja.