Központi fellépést a kibercenzúra ellen – az Újságíró-szövetség állásfoglalása

Több mint 40 médiumot ért az utóbbi hónapokban túlterheléses (DDoS-) támadás, ami hosszabb-rövidebb ideig elérhetetlenné tette az adott helyen a hírszolgáltatást (sőt, miként a 23 éve működő Infovilág hírportál esetében: súlyosan megrongálta a híreket, tudósításokat, riportokat, bel- és külföldi beszámolókat, az újságírók archívumból származó írásait).

Mivel napjainkban a hírszolgáltatás jórésze az online térben zajlik, így a túlterheléses támadások alapjaiban – egyben súlyosan jogsértő módon – ássák alá a sajtó szabadságát és sokszínűségét, valamint a tájékozódás jogát biztosító alaptörvényi rendelkezéseket is.

A független sajtó elhallgattatásának „modern” és alattomos eszköze a kiberbűnözők által végrehajtott túlterheléses támadás. A digitális korban a cenzúra digitálisan is működhet: névtelenül, interneten, váratlanul, pusztító módon. A kiberbűnözők profik, ellenük a védekezés is csak az lehet. A felkészülés, megelőzés professzionális kivitelezéséhez megfelelő informatikai tudással felvértezett humán erő, összehangolt munka, eszközháttér, és az ezeket biztosító jelentős anyagi forrás szükségeltetik. Erre – a számtalan összetevő okán amúgy is megtépázott – kis szerkesztőségeknek nincs fedezetük. Egységes megoldás kell, közpénzből, széles társadalmi összefogással, az Alaptörvény betűjének és szellemének megfelelően:

„Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.”

A túlterheléses támadás hosszabb-rövidebb ideig megbénítja az adott sajtószervezet, médium működését, azaz nincs hírszolgáltatás, nincs véleményközlés. E bűnügy feltárásával a Media1 feljelentése nyomán jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást, de emellett átfogó és tartós szakmai megoldás is kell: a kiberbűnözők ellen hatékony online megelőzésre és védekezésre van/lenne szükség.

Szerencsére létezik Magyarországon egy közpénzből finanszírozott szervezet – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) –, amely a saját maga által megfogalmazott ars poeticaként

„modern, professzionális hatóságként elősegíti, hogy Magyarországon mindenki sokszínű és korszerű média-, infokommunikációs és postai szolgáltatásokhoz férjen hozzá”.

Feladata, hogy „az infokommunikációs szektorban egy olyan megbízható, kiszámítható és zavartalan piaci környezetet tartson fenn Magyarországon, amely mind a szolgáltatók, mind a felhasználók számára biztosítja a kielégítő működés feltételeit”. E feladat ellátását várja el jelen helyzetben tartalomszolgáltató és újságolvasó, hírfogyasztó polgár egyaránt. Az NMHH-nál van az adófizetők által biztosított anyagi forrás, s reményeink szerint a megfelelő stáb is arra, hogy a kibertámadások elleni gyors, hatékony védekezést megszervezze, szakmai segítséget, képzést, koordinációt nyújtson az újkori arctalan cenzúra gyors megállítására, leleplezésére.

A sokszínű, mindenki számára elérhető, akadálymentes tájékoztatás minden demokratikus berendezkedés alapja. Ha valamire, úgy erre érdemes áldozni a köz kasszájából.  A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) kész közreműködni a hatékony védekezés megszervezésében.