Lapzárta a Kisalföldnél – sajtószabadságért tüntettek győriek

A sajtószabadságért, az ország talán legrégebbi családi napilapjáért, az 1956 végén alapított (győri székhelyű) Kisalföld függetlenségéért hirdetett vonulást egy civil szerveződés ma délután fél ötre az északnyugat-dunántúli nagyváros központjába, a városházával szembeni Megyeháza térre.

Engedtessék meg a krónikásnak egy kis győri sajtótörténeti összefoglaló! Négy órakor már nyolc, piros sapkás rendőr és egy rendőrségi gépkocsi várakozott a Városháza tér 2. számú (kormányzati) épület oldalánál – bizonyára azért, hogy megvédjék a várható tüntetőket. A sors iróniája, hogy ebben az épületben működött 1956 forradalmi őszén a néhány hét után betiltott Hazánk című napilap, amely elődjének tekintette a dr. Kovács Pál győri orvos, író, publicista, akadémikus által alapított „Hazánk”-at, a márciusi ifjak újságját…

Sok ezer rokonszenvezőre számítottak a Kisalföld politikán felüli függetlenségéért síkraszálló szervezők. Kezdetben a rendőrök többen voltak, aztán öt óra tájban az előbb írt helyszínnel szembeni Megyeház térről (az ott is várakozó rendőrök kíséretében) elindult a mintegy harmincfőnyi csoport. „A bátrak gyülekezete – jegyezte meg egy nyugdíjas hölgy, hozzátéve: Jöttek volna sokkal többen, de – miként a gyerekeim, unokáim is – félnek. Féltik a kenyerüket, az állásukat. A regnáló politika könnyen utánanyúl mindenkinek itt, vidéken, ahol ismerik egymást az emberek.”

A helyi sajtó munkatársai egyáltalán nem voltak kíváncsiak az eseményre; bezzeg, ha egy kamera előtt ugráló-balhézó akárki tette volna tiszteletét a győri Megyeház téren, minden bizonnyal tucatnyian tüsténkedtek volna körötte. De hát most a helyi hírlapírók, rádiósok és tévések számára „lényegtelen” témáról volt szó: a nyomtatott, az internetes sajtó, a rádiók és tévék szabadságáról, és ez, úgy látszik, éppen a szakmabelieket nem érdekli. Netán félelemből?

Hiánycikk manapság a szakmai szolidaritás…

A „bátrak menete” a megyei lapnak a gyülekezőhelytől kilométerre álló székházáig vonult. Csendben, komoran, elszántan. Elöl villogó rendőrautó, mögötte rendőr, oldalt rendőrök, egy rendőrnő kezdettől folyamatosan videóra vette az eseménytelen vonulást. Valaki megjegyezte: „Mintha csak diktatúrában élnénk…”

Forgalom leállítva, bosszankodó péntek délutáni igyekvők.

Sértetlenül érte el a kis menet a 61. évfolyamát „taposó” megyei lap szerkesztőségét, amelyről tudni kell: a Gazdasági Versenyhivatal 2017. szeptember 25-én tudomásul vette, hogy az AValue (AV=Andy Vajna – a szerk.) Befektetési Kft. a Lapcom Kiadó Zrt. feletti irányításszerzését, amelynek keretében az AValue a Lapcom részvényeinek 100%-át szerzi meg. Magyarán: Andy Vajnáék a Kisalföldet is bekebelezték, és ezzel gyakorlatilag az egész vidéki sajtó a kormány érdekeltségébe hanyatlott.

Erre utalt a ma délutáni sajtószabadság-vonulás szóvivője is, amikor kijelentette:

„Andy Vajna, Orbán strómanja, a Fidesz cukrosbácsija bevégezte azt a mindent elsöprő kormányzati irtó hadjáratot, amit azért indítottak, hogy az emberek csak azt hallják meg, csak azt olvassák, és csak azt lássák, amit a Fidesz azzal a céllal tálal, hogy hatalmát megtartva tovább szívhassa a vérünket. Egyetlen céljuk, hogy minden felületen az ő hazugságaik, lejárató kampányaik jelenhessenek csak meg, s az emberekre erőltessék az ő torz világlátásukat, hogy félelmet ültessenek a szívünkbe, hogy totálisan irányíthassák az életünket.

A mai demonstráció célja az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hiába van szólásszabadság, ha senki sem bírálja a kormányt! Hiába van sajtószabadság, ha senkinek sem akaródzik kemény kérdéseket föltenni. Hiába van gyülekezési szabadság, ha senki sem használja tiltakozásra. És hiába van általános választójog, ha a jogosultak fele se megy el szavazni.

Ha használaton kívül hevernek ezek az alapvető társadalmi értékek, akkor a jogok szóvirágokká, üres szólamokká válnak…

Azzal, hogy a vidéki napilapok közül utoljára a Kisalföldet is sikerült megkaparintaniuk, végleg elveszett minden kontroll. Mert a sajtó a mindenkori kormány ellenőrzője. Ha pedig a kormány irányítja a sajtót, uralma alá hajtja ezt a hatalmi ágat is, az már diktatúra…”

Politikusok is elmondták véleményüket. Magyar Zoltán országgyűlési képviselő (Jobbik), Bárány István független önkormányzati képviselő (Győr) és Jenei Ferenc, az LMP megyei elnöke. Mindegyikük a saját színében szólt – a sajtószabadságért, a Kisalföld eddigi irányvonalának (jól, hitelesen tájékoztató családi napilap) a megtartásáért.  

A rendezvényről hiányoztak a Kisalföld munkatársai (újságírók, szerkesztők, kiadóhivatali dolgozók), tehát azok, akikért „a harang szólt”, akikért mintegy harminc győri és Győr környéki hűséges olvasó, előfizető kifejezte a szolidaritását.

Holott elegendő lett volna az is, ha valaki a Kisalföld nevében kiáll, és megköszöni, hogy az egybegyűltek (és azok a tízezrek, akik olvassák, előfizetik) szeretik a lapot, és ez a szeretet biztatást, erőt ad a közért, a társadalomért folytatott munkájukhoz.

De senki ki sem dugta az orrát. A Kisalföldnél korán van a lapzárta.

* * *

A témához kapcsolódik a sajtószabadság védelmére 1950-ben alakult International Press Institute honlapján 2017. október 2-án megjelent magyarországi beszámoló: Orbán completes takeover of Hungarian regional media; elolvasásához szíveskedjék kattintani a kékkel jelölt címre. 

Orbán completes takeover of Hungarian regional media

Beszámolónkat átvette az Új Népszabadság, és tudósításához használta a 24.hu hírportál is.