Lesz vagy nem lesz iskolatej holnaptól?

Magyarországon 2004 óta működik az EU és a magyar állam által finanszírozott iskolatejprogram. Ennek a célja, hogy a gyerekek ingyen kaphassanak tejet, és népszerűsítsék a diákok körében a tejtermékek fogyasztását. Ez különösen fontos napjainkban, amikor a gyermekszegénység soha nem látott méreteket ölt, és bizony, sok kisiskolás csak így juthat rendszeresen tejhez.

Az agrárminisztérium állítja, hogy nem szűnik meg az iskolatejprogram, a kormány gondoskodik a forrásokról. Ezzel szemben nem kap elegendő állami támogatást, ezért nem szállít iskolatejet szeptembertől sem a Naszálytej Zrt., sem a Happy Tejtermék Kft. a vele korábban szerződött iskoláknak. 

„Az óvoda- és iskolatej-program az iskolakezdésig nem tud működni – az állami jóváhagyás hiánya miatt” – írta a Telex kérdésére a Tálosi Tamás, a Happy Tejtermék Kft. ügyvezető igazgatója. Az agrárminisztérium mindössze ezzel kommentálja a tej szállító cégek problémáját: „a programban való részvétel önkéntes mind a beszállítók, mind az intézmények részéről”. Számos általános iskolában és óvodában is véget érhet ez a nagyon fontos szolgáltatás, mivel a jelen körülmények között a beszállítók felmondják az iskola- és óvodafenntartókkal a szerződéseiket, hiszen a kormány – állításával szemben – nem ad elegendő támogatást.

Ha az állam nem vállalja tovább a támogatást az amúgy is kivéreztetésre ítélt önkormányzatoknak kéne talán ezt fizetniük? Arról még nincsen hír, hogy mely cégek tudnák esetleg fedezni a hoppon maradt iskolák tanulóinak a tejszállítást.