Magyar–japán közös bélyegek

A magyar–japán diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulója alkalmából a Japán és a Magyar Posta 10–10 bélyegből álló bélyegkisívet bocsátott ki; két bélyeg közös kiadású, tervezője: Jamada Jaszuko.

A további nyolc, azonos témájú bélyeget mindkét posta saját tervezésben készíttette el; a magyar bélyegeket Berta Ágnes. A kisívet 35 ezer példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta.

Japán és Magyarország kapcsolata a barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezmény aláírásával kezdődött, az Osztrák–Magyar Monarchia idején. Az ezt követő években szoros együttműködés alakult ki a többi között a sport, az üzleti élet, a kultúra, a tudományok, a kereskedelem területén is. Az idei jubileumi évben mindkét országban számos rendezvényre, eseményre kerül sor a kapcsolatok bővítése jegyében.

A kisíven párhuzamosan a két ország nemzeti értékei közül öt-öt magyar és japán motívum jelenik meg egymás mellett. A japán tervezésű, közös bélyegek egyikén a magyar Országháza épülete tekinthető meg, előtérben a Dunával, a másik címleten a Fuji hegy látható. A további bélyegeken az alföldi kamillavirágzat és a cseresznyefa-virágzás, a kalocsai népviselet és a kimonó, gulyásleves és szusi, valamint egy puli és egy akita kutya jelenik meg egymás mellett. A borítékon japán főnixmadár képe látható kalocsai mintás motívummal. A bélyegzőn a kamilla- és a cseresznyevirág indája fonódik egymásba.