Magyarország a szélsőséges jobboldaliak eldorádója

A német nyelvű lapok szinte mindegyike, de a nemzetközi média több más orgánuma is beszámol arról, hogy Magyarországon őrizetbe vették a németországi börtönbüntetése elől szökésben levő Horst Mahlert.

Az egykori vörös brigádos terroristatámogatóból lett szélsőjobbos holokauszttagadóról van szó, aki Orbán Viktortól, saját szóhasználata szerint Magyarország Führerjéről kért volna politikai menedékjogot.

„…Der Rechtsextremist, ehemalige RAF-Terrorist und seit Ende April mit Haftbefehl gesuchte Horst Mahler wollte von diesem Angebot offenbar gern Gebrauch machen. Und hatte damit am Montag ein diplomatisches Verwirrspiel in Gang gesetzt. Mahler hatte sich mit seinem Asylansinnen persönlich an Viktor Orbán als „Führer der ungarischen Nation” gewandt…“

A Der Spiegel magazin online változata az eset kapcsán szélesebb összefüggésekre is kitér, és a szélsőséges jobboldaliak eldorádójaként mutatja be Magyarországot.

„…Ungarn ist schon lange ein Eldorado für Rechtsextremisten, ausländische wie einheimische…“

A szerző emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök február elején menedéket ajánlott fel „a nyugati liberalizmus valódi áldozatainak”. Beszédében Orbán ostorozta a túlhajtott politikai korrektséget, a hitetlenséget és Nyugat-Európa gondolatrendőrségét.

Bejelentette, hogy országa kész menedéket nyújtani az emiatt hazájukból elkívánkozó valódi menekülteknek – e menekülteket szembeállítva azokkal az eszerint nyilván álmenekült migránsokkal, akik a terrort terjesztik. Azok a német, holland, francia, olasz politikusok és újságírók, azok a hazájuk elhagyására kényszerülő keresztények, akik elvesztették a hazájukat, Magyarországon új hazát találnak – ígérte Orbán Viktor.

A magyar kormányfő házhoz vitt egy problémát, amely nem fog egyhamar megszűnni, mert itt már sokkal többről van szó, mint Horst Mahler őrizetbe vételéről – írja a Der Spiegel online.

A beszámoló szerint Magyarország már hosszabb ideje a szélsőjobboldaliak eldorádója. Nyugat-európai és amerikai szélsőjobboldaliak nagyszabású találkozókat és kongresszusokat tartanak az országban, és sokan közülük menedékhelyül, lakóhelyül is választják Magyarországot. Így például valószínűleg Magyarországon tartózkodik a Spiegel tudomása szerint a Németországban illegális fegyverkereskedelemért is körözött, szélsőjobboldali Mario Rönsch. A Magyar Idők című kormánypárti lap nemrégiben fényképet közölt Rönschről és Kai Homiliusról, a Compact magazin kiadójáról, amint 2016 májusában a magyar parlamentben tartózkodtak, minden jel szerint a Jobbik vendégeként.

„…Die ungarische Regierungszeitung „Magyar Idök” veröffentlichte kürzlich einen Bericht mit einem Foto von Rönsch sowie dem Herausgeber des Magazins Compact, Kai Homilius, das die beiden im Mai 2016 im ungarischen Parlament zeigt, wo sie offenbar Gäste der Rechtsaußen-Partei Jobbik waren. Ungarische Behörden geben derzeit vor, über den Aufenthalt von Rönsch im Land nichts zu wissen….“

A német portál felsorolása szerint Magyarországon él, illetve tölti legtöbb idejét olyan ismert szélsőjobbos, mint a svéd Daniel Friberg és Tor Westman, illetve a brit Jim Dowson és Nick Griffin. Utóbbi, a Brit Nemzeti Párt volt vezetője egy márciusi konferencia kapcsán, amelyet Soros György úgymond megállítása végett tartottak, azt mondta a 444-nek, hogy néhány hónapon belül teljesen átköltözik Magyarországra, amely nagyon jó központ, ahol emigrált nacionalisták közössége él.

„…Auch zahlreiche andere bekannte Figuren der westeuropäischen und US-amerikanischen Rechtsextremisten-Szene leben in Ungarn oder halten sich überwiegend dort auf, etwa die Schweden Daniel Friberg und Tor Westman sowie die Briten Jim Dowson und Nick Griffin. Letzterer, Ex-Chef der Britischen Nationalpartei (BNP), sagte dem ungarischen Portal „444.hu” am Rande einer Konferenz mit dem Titel „Stop Operation Soros!” im März in Budapest, dass er binnen einiger Monate ganz nach Ungarn übersiedeln werde: „Ungarn ist bereits jetzt ein gutes Zentrum, es gibt hier eine Gemeinde emigrierter Nationalisten.” Griffin sagte, er hoffe, dass die ungarische Regierung diese „wirklichen Flüchtlinge” aus Westeuropa aufnähme….“

A szélsőjobboldali probléma azonban nem merül ki ezekben a személyekben – folytatódik a Der Spiegel írása, amely kitér Györkös István rendőrökkel vívott tavaly októberi tűzharcára és a félkatonai szervezetek gyakorlatozásaira is.

A cikk ismerteti a Political Capital tanulmányának azon megállapítását, amely szerint a kelet-közép-európai országokban a szélsőjobboldali és a félkatonai szervezetek a Kreml masszív támogatását élvezik, és hogy az ellenük való fellépésre irányuló politikai akarat hiányában a nemzetbiztonsági szervek lényegében tétlen szemlélői a fejleményeknek.

A londoni Financial Times című napilap, amely nem csupán a brit pénzügyi körök, hanem az uniós tisztségviselők mondhatni napi bibliája is, a magyar kormány „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampányáról közölt tegnap kommentárt.

Eszerint ugyan Orbán Viktor ígéretet tett a Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppártnak, hogy leállítja az EU elleni állandó támadásokat, ennek azonban egyelőre nem sok jele mutatkozik. A Financial Times által idézett elemzők szerint a magyar kormányfő azt reméli, hogy a kotnyeleskedő brüsszeli elitek elleni mozgósítással sikerül megállítani a kormány elfogadottságának visszaesését, és ezzel a retorikával a rivális Jobbik vitorlájából is kifoghatják a szelet a jövő évi parlamenti választások előtt.

A liberális osztrák Der Standard beszámol arról, hogy az illiberális demokráciát meghirdető Orbán Viktor meleg szavakkal gratulált Sebastian Kurznak, Ausztria fiatal külügyminiszterének az osztrák Néppárt vezetőjévé történt megválasztása alkalmából. A két politikus kölcsönösen nagyra értékeli a másik értékrendjét – állapítja meg a lap.

Emlékeztet arra, hogy Kurz nemrégiben a Süddeutsche Zeitung című német újságnak úgy nyilatkozott: ami az EU külső határainak a biztosítását illeti, e tekintetben Orbán és a kelet-európai államok vezető szerepet játszanak. Hagyjunk már fel a jó és a gonosz felosztással, a morális méricskéléssel. A menekültkérdésben a Németország által követett út teljesen hibás volt – Sebastian Kurz szerint.