Magyarország egyre mélyebbre süllyed a tekintélyuralmi rendszerben

Nem nehéz kitalálni, Magyarországgal kapcsolatban a nyugati sajtó vezető híre most az, hogy távozik, átköltözik Berlinbe a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány, mert a magyar kormányzat a folyamatos politikai nyomásgyakorlással és a különböző jogi szankciók kilátásba helyezésével ellehetetlenítette magyarországi működését.

A The New York Times beszámolója idézi Patrick Gaspardot, az alapítvány elnökét, aki szerint a magyar kormány befeketítette és hamisan állította be tevékenységüket, és politikai haszon reményében elnyomja a civil társadalmat, olyan taktikát alkalmazva, ami példa nélkül áll az Európai Unió történetében.

A cikk szerzője a hátteret felrajzolva kitér egyebek közt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten deklarálta a liberális demokrácia időszakának a végét. Orbán a választási kampányt nacionalista, bevándorlásellenes alapon folytatta, és megtorlást helyezett kilátásba azokkal szemben, akiket ő az állam ellenségének tekint. A Stop, Soros!-ként emlegetett törvényjavaslat-csomag belügyminiszteri engedélyhez kötné a civil szervezetek menekültsegítő tevékenységét, és a külföldi anyagi támogatást 25 százalékos adóval sújtaná. Rogán Antal miniszterjelölt hétfőn elmondta, hogy a kormány az eddig ismert tervezetnél is szigorúbb változatot kíván elfogadtatni, de a szigorítások mibenlétét nem részletezte.

Az NPR, az amerikai közszolgálati rádió tudósítása kitér arra is: Orbán Viktor annak idején 10 ezer dolláros ösztöndíjat kapott arra, hogy Oxfordban folytathasson tanulmányokat. A Soros Alapítvány most bejelentett távozása azt valószínűsíti, hogy Magyarország egyre mélyebbre süllyed a tekintélyuralmi rendszerben –állapítja meg az amerikai közszolgálati rádió.

George Soros, founder and chairman of the Open Society Foundations, before the start of a meeting at EU headquarters in Brussels in 2017. (Olivier Hoslet/AP)

A Trump-kormányzattal nagyrészt rokonszenvező, erősen konzervatív, jobboldali beállítottságú Fox News tévécsatorna a Soros-alapítvány távozásáról az AP hírügynökség anyagát közli, amely „az egyre növekvő mértékben elnyomó jellegű környezetet” említi a döntés indokaként.

Magyarország illiberalizmusa megfertőzi a Nyugat-Balkánt is – ezt írja a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadásában a szerb Srdan Cvijíc, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézetének vezető elemzője. Szerinte az EU-csatlakozásra pályázó balkáni nemzetek érdeklődéssel figyelik, miként hoz létre Orbán egypártrendszert. Azt látják, hogy az európai vezetők nem lépnek fel kellő mértékben ezzel és a korrupcióval szemben. A balkáni térség erős emberei kezdik úgy hinni, hogy lehetőségük van importálni az áldemokrácia orbáni modelljét, annak retorikáját és taktikáját. Ha az EU engedi Magyarországot tovább csúszni a kleptokráciába, akkor Brüsszel biztos lehet abban, hogy a Balkán követni fogja a magyarokat – figyelmeztet az elemző. Cvijíc úgy látja, hogy az „illiberális demokrácia” azért olyan fertőző, mert nincs szüksége egybefüggő ideológiára – elég, ha elutasít egy másikat. „A magyar miniszterelnök nem vállal más kötelezettséget, mint azt, hogy harcolni fog nem létező ellenfelekkel szemben” – olvasható a Politico által közölt véleménycikkben. A recept a balkáni vezetők számára – írja Cvijíc – egyszerű: a barátaiddal vásároltasd fel a médiát, aztán vond pártellenőrzés alá nagyvállalatokat, a bíróságokat és a rendőrséget. Az egyetemi vezetőket, iskolaigazgatókat és a kulturális intézmények vezetőit cseréld le a párt híveivel. Végül, hogy el tudd hallgattatni a még megmaradt független hangokat, hozz olyan orosz stílusú jogszabályokat, amelyek kockázatossá teszik a működést a független nem kormányzati szervezetek számára. Hivatkozz a képzeletbeli ellenfeleidre annak érdekében, hogy bármit megmagyarázz.

Magyarország azon uniós tagállamok közé tartozik, ahol magas az aránya a szüleiktől elválasztott roma gyerekeknek – írja az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon megjelent közös cikkében két európai parlamenti képviselő, a svéd szociáldemokraták padsoraiban ülő Soraya Post, roma aktivista, a feminista mozgalom egyik tevékeny alakja, valamint a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Niedermüller Péter. Felhívják a figyelmet arra, hogy ez az elválasztás nem csupán a roma családok rossz anyagi körülményeit, hanem a velük szemben élő előítéleteket is tükrözi. A szerzők felhívják a figyelmet a BBC által nemrégiban bemutatott filmriportra, amely arról szól, hogy a gyermekvédelmi intézmények lakói milyen gyakran válnak szexuális erőszak áldozatává, prostituálttá, illetve kábítószerfüggővé.

Ismertetik az Európai Roma Jogi Központ felmérésének az eredményét, amely szerint például Nógrád megyében a szüleiktől különválasztott gyermekek között 80 százalék a romák részaránya, holott a megye lakosságán belül csak 20 százalékot tesznek ki. A két EP-képviselő az általuk diszkriminatívnak tartott gyakorlat miatt azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen ebben a kérdésben.