Miért van annyi ellenségünk?

Szerző: Simor András, a Magyar Nmzeti Bank volt elnöke / Újnépszabadság) Harcban állunk.Azt hallom a miniszterelnökünktől már évek óta, hogy harcban állunk. Harcolunk a nemzetközi bankok ellen, a multinacionális vállalatok ellen, Brüsszel ellen, a migránsok ellen, a Soros ellen, a liberálisok, a baloldaliak, az amerikai demokraták ellen, az Amnesty International és más hasonszőrűek ellen, a gender simlisek ellen, a norvég adományok ellen, a külföldi sajtó nagy része ellen, hogy a hazai nemzetrontó erőket most ne is említsem. (Illusztráció: br.de)

Azon gondolkozom, hogy miért van egy ilyen helyes, kedves, tehetséges nemzetnek ennyi ellensége?Több országban is tapasztaltam, hogy rossz szemmel néznek másokra: angolok a franciákra, belgák a hollandokra, franciák a mcdonalds evőkre, svédek a kurvapecérekre, szlovákok a maffiózókra, zöldek az olajcégekre, muszlimok az alkoholistákra, finnek az antialkoholistákra stb. De ezek sem többnyire ellenségként, inkább ellenszenvvel tekintenek a másikra. Akár így, akár úgy, ennyi ellenséget, mint mi, senki sem tudott összenyerni magának. Hiába, különleges nemzet a miénk.Nemcsak az ezer főre jutó COVID elhalálozásban, de ezer főre jutó ellenségek számában is a világelsők között vagyunk.

Mégis, mi lehet az oka ennek a nagy ellenségeskedésnek irántunk? Talán irigyek a jólétünkre? Igen ám, de nemrégen olvastam, hogy az egy főre jutó lakossági fogyasztásban a harmadik legszegényebb ország vagyunk az EU-ban, szóval, ez nem annyira valószínű. Vagy talán az egészségügyi ellátásunkat irigyeli tőlünk a világ? Az orvosaink miatt lehet is bennünket irigyelni, már azok miatt, akik még itthon maradtak, de ha beleszámítjuk az egy betegre jutó vécépapír-ellátottságot, aligha vagyunk irigylésre méltók. Akkor talán attól félnek, hogy elcsábítjuk a futballistáikat, hiszen itt most alig kell adót fizetniük a labdazsonglőröknek, nem úgy, mint a KATÁ-soknak, akik egy részének épp most szigorítják az adózását. De ez sem lehet, mert azt látom, hogy ha valamelyik futballistánk kiemelkedik a mezőnyből, az már külföldre próbál szerződni, szóval nem az a veszély, hogy ide vonzzuk a tehetségeket, hanem az, hogy elveszítjük a sajátjainkat.Akkor talán azért az ellenségeink, mert félnek tőlünk? Hát a hadseregünktől talán nem, tudva, hogy ötszáz év óta csak azt a háborút nem vesztettük el, amibe valami tévedés folytán nem keveredtünk bele.

Akkor talán attól félnek, hogy elhappoljuk előlük a következő olimpiát és bevezetünk néhány új sportágat. Gondolok itt a hosszútávú szimultán jachton kúrásra és a meztelen seggű ereszen csúszásra. Ezekben a sportágakban pedig szinte verhetetlenek lennénk, így jelentősen javítani tudnánk jövőbeli pozíciónkat az éremtáblázaton. De az sem igazán lehet, hiszen eddig majd minden ország a gatyáját is elveszítette az olimpián, így a legtöbben örülnek, hogy találnak egy lúzert, aki elviszi a következő balhét meg a veszteséget.

Hacsak a görögök nem akarnak még egy olimpiát rendezni, az előző nagy pénzügyi sikerére tekintettel. Lehet, hogy ők hergelik ellenünk a világot? Ha meg nem ők, akkor kik?