Mozart – ahogy még nem hallottuk

A művet a kézirat felfedezője, dr. Mikusi Balázs, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, dr. Ulrich Leisinger és Kocsis Zoltán zongoraművész mutatja be, aki egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát. a látogatók a program időtartama alatt megtekinthetik az eredeti kéziratot.

Az A-dúr zongoraszonáta (K. 331) Wolfgang Amadeus Mozart legismertebb művei közé tartozik: a szonátát záró „török indulót” még azok is kívülről fújják, akiket amúgy kevéssé érdekel a klasszikus zene. A mű előadása ugyanakkor számos problémát vet fel, a zeneszerző eredeti kéziratának ugyanis mindeddig csak a legutolsó lapja volt ismert (ezt Salzburgban őrzik), a nyomtatott kiadások pedig sok tekintetben pontatlanok.

Az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezendő nyilvános bemutatón, a kutatók éjszakáján számos vitatott kérdésre kapunk választ az alapján a négyoldalas Mozart-kézirat alapján, amelyet a könyvtár Zeneműtárának vezetője fedezett fel nemrégiben a gyűjtemény azonosítatlan töredékei között. Az eddig teljesen ismeretlen Mozart-kézirat felbukkanása nemzetközi szenzációnak számít, s az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásai több ponton is módosításra szorulnak: nem csupán számos előadási jelet, de téves ritmusokat, sőt hibás hangokat is ki kell igazítanunk.

A kézirat bemutatóján a téma legkiválóbb (magyar és külföldi) szakértői adnak közérthető eligazítást a nagyközönségnek a Mozart-kéziratok rejtelmeiről: a kéziratot felfedező dr. Mikusi Balázs, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója, dr. Ulrich Leisinger, valamint Kocsis Zoltán zongoraművész, aki befejezésül egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adja a teljes szonátát. E népszerű Mozart-mű „megismételt ősbemutatója” lesz tehát, amikor a kompozíciót a szakértők megtisztítják a múlt évszázadok alatt bekövetkezett szövegromlástól, hogy ismét abban az eredeti formában szólalhasson meg, ahogyan azt Mozart papírra vetette.

A szenzációs bemutató időzítése azért esett a kutatók éjszakájára (szeptember 26.), mivel ilyenkor a nagyközönség részéről nagyobb az érdeklődés az aktuális tudományos újdonságok iránt.

A részletes program:

18,00: Köszöntő – dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója

18,10: Mozart és Magyarország – dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője

18,20: Az A-dúr szonáta salzburgi kéziratlapjának bemutatása – dr. Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum kutatási igazgatója

18,45: A Mozart-kézirat újonnan felfedezett lapjainak bemutatása – dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője

19,05 A kézirat zenei ismertetése – Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója

19,25 Mozart: A-dúr szonáta, K. 331. – Egy korabeli fortepiano kópiáján előadja: Kocsis Zoltán

A program helyszíne: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota „F” épület, 6. szint, Díszterem. A programra a belépés ingyenes.

A kutatók éjszakája Magyarország legnépszerűbb tudományos-ismeretterjesztő programja. 2006 óta immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre, s népszerűsége egyre nő mind a látogatók, mind a csatlakozó intézmények számát tekintve. Az Országos Széchenyi Könyvtár második alkalommal nyit ki erre a különleges éjszakára.