Negyvenezer forint járna az otthon őrizgetett mobilokért

Honfitársainknak csaknem kétharmada tárol otthon már nem használt mobiltelefont, ráadásul nem is egyet, és akár 15 évesnél is régebbit – derül ki a Yettel friss felméréséből. Sokan nem is tudják, mit kezdhetnek a régi készülékükkel, vagy azt gondolják, hogy majd jó lesz még valamire. De mire? Az elavult, régi elektronikai eszközök akár környezetszennyezők is lehetnek. A Yettel telefontársaság szorgalmazza az elavult mobiltelefonok, összegyűjtését újra hasznosítás céljából. Ráadásul új telefon vásárlásakor a 2G- és 3G-képes készülékek akár 40 ezer forintot érhetnek.

A Yettel legújabb országos kutatásából [1] kiderül: a nem használt/nem használható, ám otthon heverő mobiltelefonokat követik a töltők és kábelek (61%), a fej- és fülhallgatók (47%), a videó/cd/dvd-lejátszók (42%), a számítógépek (39%), a magnó, hifi (38%), illetve a tv és monitor (37%).

Érdekesség, hogy nem csupán régi, elavult technológiájú szerkentyűk, hanem viszonylag újabb kütyük is szerepelnek a fiókban heverő eszközök listájában, mint a bluetooth-hangszórók (17%) vagy az okos- vagy fitneszórák (15%). A megkérdezetteknek csupán 6%-a jelezte, hogy a felsoroltak közül egyik sem található meg az otthonában.

A legtöbben (61%) akkor vesznek új telefont, ha az előző használhatatlan lett, elromlott, elveszett, a szolgáltatásait tekintve elavult.

A megkérdezettek háromötödének eddig ötnél is telefonja volt már, egyötödének pedig legalább 10 készüléke. Amikor újra cserélik, a régit elsüllyesztik valamelyik fiókjukban, és őrizgetik akár évtizedig is.

Nagyon kevesen, a mobiltelefon-használóknak mindössze a hetede viszi vissza a készüléket a vásárlás helyére vagy a szolgáltatóhoz – újra hasznosítás végett. Minden tizedik telefonos kidobja a régit, nem számolván a környezet szennyezésével. Minden tizenkettedik a lomtalanításkor elküldi oda, ahol kezdhetnek vele valamit. 

A mobiltelefonokban föllelhető (igaz nagyon kevés) arany, ezüst, réz, vas a készülékek újrahasznosítása közben kinyerhető, ezért is érdemes okosan összegyűjteni és szakembereknek átadni a készülékeket.

A Yettel telefontársaság ösztönzi az ügyfeleit, hogy tegyenek a természetes környezet megtartásáért, a természet egyensúlyáért, és a régi mobiltelefonokat ne őrizgessék vagy dobják a szemétbe, hanem vigyék be a társaság üzleteibe, ahol szakemberek gondoskodnak az újrahasznosításukról.

A jövő hívása – a telefonok is új életet kapnak az Auchanban

A ruházat mellett használt mobiltelefonokkal bővült az „Új Élet by Auchan” termékcsalád. A teljes körűen felújított készülékeket egyéves garanciával kínálják, természetesen az eredetinél jóval kedvezőbb áron. A vállalat példára serkentő intézkedései a műanyag- és a textilhulladék csökkentésén kívül immár az elektronikai hulladék mennyiségének visszaszorítására is kiterjednek.

Az eldobott elektronikus eszközök a leggyorsabban növekvő hulladéktípus az Európai Unióban, aminek kevesebb mint 40%-át hasznosítják csak újra. Ennek a visszaszorítására döntött úgy az Auchan, hogy az átválogatott, jó minőségű, ma már 17 áruházban megtalálható, eddig csak ruházatot magában foglaló „Új Élet by Auchan” termékcsaládját kiterjeszti a használt telefonokra is, amelyeket felújítva, megfizethető áron kínálja vásárlóinak. A használt készülékeket az online mellett egyelőre négy Auchan-áruházban (Budaörs, Dunakeszi, Maglód és Debrecen) kezdték el forgalmazni.