Nézz a lábad alá! – futás a föld alatt

Az Ötpróba keretében rendezik meg február 24-én az immár hagyományos föld alatti futást a kőbányai pincerendszerben. A nem hétköznapi sportesemény izgalmas és látványos élményt nyújt a résztvevőknek a főváros 10. kerületében.

A részben a föld alatt zajló futóverseny igazi kihívás és csemege kalandkereső fiataloknak és kevésbé fiataloknak egyaránt. A rendezvénnyel azt a célt tűzték maguk elé a szervezők, hogy egyszersmind bemutassák a különleges labirintust: azt az alagútrendszert, mely egykor a budapesti építkezésekhez szükséges mészkő kitermelésére, később pedig gombatermesztésre szolgált, illetve tárolásra használták. A pince valaha a Dreher Sörgyár raktárhelysége volt. Az onnan kitermelt kövekből épültek fel egyebek mellett a Lánchíd két pilonja, a Margit híd bizonyos elemei, Budán a Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, Pesten az Egyetemi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia, illetve a Magyar Állami Operaház.

A versenyen bárki részt vehet, aki rendelkezik némi edzettséggel és nem riad vissza az extrém körülményektől. A szervezők minden korosztályra, különböző felkészültségű futókra gondoltak – a legkisebbektől a nagyszülőkig. A föld felett megrendezett ovis (300 m), sulis és családi futamok (700 m) mellett alagútkör (4,5 km), alagút-minimaraton (7 km), és alagút-félmaraton (21 km) vár az érdeklődőkre, ez utóbbi két vagy három fős váltóban (3×7 km) is teljesíthető. (A 7 kilométeres távval 1, a 21 kilométeressel 4 ötpróba pont szerezhető.)

Délután 2 órától, túra formájában gyalogosan is lehet barangolni a föld alatti útvesztőkben. Ez a sétaút nem minősül teljesítménytúrának, inkább ismeretterjesztésnek, hogy a látogatók megismerjék az egyedi pincerendszert, tájékozódjanak történelméről – mindezt túravezető kíséretével.

A futóbarlangban a túrázók is átélhetik azokat a különleges élményeket, melyekben a versenyzőknek részük volt a futás alatt. A rajt egyben a cél helyszíne is: innen, a versenyközpont indul és ide érkezik a csoport. (Budapest, X. kerület, Előd utca 1. – Rottenbiller Park)

A túra távja 3,5 kilométer, az időtartama 1–1,5 óra. A részvétel nevezéshez kötött, mely történhet online, vagy a verseny napján, a versenyközpontban.

A rajtszám átvételkor kapott karszalagot viselni kell, illetve a belépőt és kilépőt le kell adni a pince be- és kijáratánál.

08:30 Versenyiroda nyit

10:00 Ovis futam 300 m (föld felett)

10:10 Sulis futam 700 m (föld felett)

10:20 Családi futam 700 m (föld felett)

10:30 Alagút félmaraton 21 km (egyéni, váltó) (3 db 7 km-es körből áll)

10:40 Alagút minimaraton 7 km (2,6 km alagútban)

11:25 Eredményhirdetés I. (Ovis, Sulis és Családi futam)

12:00 Alagút kör 4,7 km (2,6 km alagútban)

13:15 Eredményhirdetés II. (Félmaraton, Minimaraton, Alagút kör)

14:00 Alagút túra (várhatóan 1-1,5 óra, 3,5 km)

Az online-előnevezésre itt, illetve a Facebookon van lehetőség február 16-án éjfélig. Akik élnek ezzel a lehetőséggel, azok külön az eseményre készült pólót is kapnak ajándékba rajtcsomagukhoz. Személyesen is lehet nevezni február 16-ig munkanapokon, 8-17 óra között a Merkapt Sportközpontban (1106 Budapest Maglódi út 12/a). Helyszíni nevezés: a verseny napján, a versenyközpontban a helyszíni nevezési árakon, az adott futam rajtja előtt 45 perccel!