Növekszik a pénzügyi adathalászat az ünnepek közeledtével

Az értékesítési főszezon nyilvánvalóan vadászidény a bűnözők számára: a kiskereskedők ellenállhatatlan ajánlatokat kínálnak és az emberek többnyire ajándékokat vásárolnak a barátoknak és rokonoknak. Nemcsak a kiskereskedelmi cégek vagy a pénzügyi infrastruktúra – a bankok és a különböző fizetési rendszerek, például paypal – számít hastalmas tranzakció-forgalomra, hanem a kiberbűnözők is.  

A Kaspersky „Fenyegetettségi indexe” azt mutatja, hogy 2014-ben és 2015-ben a negyedik negyedévben (beleértve a szabadságolás szezonját is) 9%-kal több pénzügyi adathalász oldalt tártak fel, mint az év más időszakában.  Részletezve az eredményeket az látható, hogy 2014-ben a támadások 28,73%-a volt adathalász jellegű, és ennek mintegy 38,49%-át regisztrálták a téli ünnepek idején. Tavaly az adatvadász-támadások 34,33%-a volt pénzügyi adathalászat, és ebből 43,38%-a jutott a IV. negyedévre.

Mindkét vizsgált évben a szakemberek látványos növekedést tapasztaltak a fizetési rendszerek és az online áruházak elleni adathalász-támadások számában. A bankok elleni támadások is sokasodtak, ám kisebb mértékben.

Amikor megpróbálják ellopni a fizetési adatokat, a bűnözők sokféle módszert használnak: például létrehozzák egy ismert fizetési rendszer hamis oldalát, vagy lemásolnak egy legitim kiskereskedői oldalt, vagy elindítanak egy teljesen valótlan online áruházat kihagyhatatlan ajánlatokkal.

Természetesen a Black Friday kiapadhatatlan forrás a bűnözők számára. A „Fenyegetettségi index” jelentés készítésekor a Kaspersky Lab elemzői idén októberben egy kifejezetten  Black Friday témájú kedvező árú termékeket kínáló szélhámos internetes boltot lepleztek le. Ez is azt jelenti, hogy az ünnepi értékesítés kezdete előtt már hetekkel a bűnözők előkészületeket tesznek.

Azért, hogysenki se váljék a kiberbűnözők áldozatává a Kaspersky Lab szakemberei ezt tanácsolják:

  • Ne kattintson ismeretlen embertől, vagy barátaitól érkező nem megbízható linkre és ne nyisson meg gyanús hivatkozásokat. Ezek az oldalak rosszindulatúak lehetnek: malware-t tölthetnek le készülékére, vagy adathalász weboldalakra irányíthatnak át, amelyek célja a felhasználói adataitok begyűjtése.
  • Ne adja meg kártyaadatait ismeretlen vagy gyanús oldalnak, ennek köszönhetően elkerülhető, hogy kiberbűnözők birtokába jussanak. Ha ezek a honlapok túlságosan lenyűgöző ajánlatokat kínálnak, akkor valószínűleg bűnözők hozták létre.
  • Mindig kétszer ellenőrizzék egy weboldal valódiságát, mielőtt bármilyen hitelesítő vagy bizalmas információt kiadunk (legalább az URL-nek nézzünk utána). A hamis weboldalak alapvetően ugyanolyanok, mint az igaziak.
  • Telepítsen biztonsági megoldást a készülékére, amellyel megelőzi a pénzügyi csalásokat.

Az adathalászatról bővebben itt: Ünnepi szezon kibercsapdáinak vizsgálata.