Önmagát védi, aki a Földet óvja

A világ legnagyobb önkéntes akciója, a Föld Órája az idén március 28-án is arra ösztönzi a településeket és lakóit, a vállalatokat és a szervezeteket, hogy fejezzék ki elkötelezettségüket bolygónk iránt. Mi, emberek sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg.

A koronavírus-járvány kellős közepén a Föld Órája a szolidaritás pillanatát is jelzi a bolygó számára: a közösségek világszerte összefognak és eseményeiket digitálisan szervezik meg. Az idei Föld Óráját a Természetvédelmi Világalap (WWF), a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete is az online térbe helyezi át. Az ilyen önkéntes kezdeményezések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy emberek millióinak figyelmét hívja fel a természet értékeinek és megóvásának fontosságára – még akkor is, ha ez digitálisan történik.

Egy dolog azonban nem változik: a világ nagyvárosaiban és kis településein várhatóan az idén is lekapcsolják a közterületek és épületek díszkivilágításait. Magyarország városai, mindenekelőtt pedig a főváros is folytatják a hagyományt, és március 28-án este fél kilenc és fél tíz között egy órára kialszanak a városok fényei.

A Föld Órája mellett Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista is kiállt: „A Föld Órája számomra minden nap minden órája. Az összefogás bolygónk megóvásáért sosem volt még ennyire fontos és sürgető. Most, hogy a világ lakosságának jó része otthon marad avégett, hogy lassítsuk a koronavírus terjedését, mindenkinek azt javaslom: fogjunk össze virtuálisan a Föld Órája jegyében, és fejezzük ki elkötelezettségünket a bolygónk és a természet iránt. Hallassuk a hangunkat online, felelősen!”

Idén a WWF Magyarország is az online térbe helyezi át a Föld Óráját: a természetvédelmi civil szervezet arra kér mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett. Itt az utolsó utáni pillanat a szemléletváltásra – mert amit ma teszel, az lesz a holnapod.

A kihívás a Föld Órája napján rendkívül egyszerű: a WWF Magyarország arra kéri az embereket, hogy fogalmazzák meg, mit fognak másképp tenni az életükben a természet védelme és a fenntarthatóság végett, ha majd újra visszatér az élet a normál kerékvágásba. Ki, min változtatna a mindennapjai során, hogy a bolygónk állapotán segítsen, és egészségesebb környezetben élhessünk?

„Arra buzdítunk mindenkit, hogy vállalását nyilvánosan ossza meg a Facebook-, Instagram-, TikTok- vagy LinkedIn-oldalán a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom hashtagekkel. A vállalás lehet egy egyszerű, szöveges poszt, és lehet kreatív is: szavalhat verset, felvehet egy videót vagy megoszthatja színes történetként is a közösségi oldalán, hogy miként veszi ki a részét a természet – és vele együtt önmaga – megóvásából” – mondta Klacsán Csaba, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A kezdeményezéshez a foldoraja.hu oldalon is lehet csatlakozni.