Orbán szakítópróba elé állítja az Európai Néppártot

A Néppártban egyre tarthatatlanabb a Fidesz helyzete, az osztrák kancellár azt mondta, hogy ő minden alkalommal Orbán fejére olvassa a jogsértéseket, a CEU rektora szerint a szerdai szavazás fontos az európai demokrácia, valamint az egyetem jövője szempontjából is – írja a ​Der Spiegel.

Orbán Viktor szakítópróba elé állítja az Európai Néppártot, és ez egészen odáig megy, hogy a lap úgy tudja: Weber bizottsági elnöki reményei múlhatnak azon, milyen eredményt hoz a szerdai szavazás. A konzervatívok mindinkább lépéskényszerbe kerülnek, hogy végre tisztázzák viszonyukat a magyar kormányfővel. Ahhoz, hogy a Sargentini-jelentés alapján meg lehessen kezdeni a jogállami eljárást Magyarország ellen, az EPP sok képviselőjének is támogatnia kell a dokumentum ajánlásait. Itt lép be a képbe, hogy Weber, a jelenlegi frakcióvezető egyrészt számít Orbán támogatására, mármint hogy ő legyen a Néppárt csúcsjelöltje, amikor Juncker utódjáról kell határozni. Másfelől viszont nemigen engedheti meg magának, hogy továbbra is megtűrje a kereszténydemokraták soraiban a Fideszt, hiszen harcot akar folytatni az erősödő populizmus ellen.

Erre az ellentmondásra Macron is nyíltan rámutatott a minap. Megjegyzése sokak tetszésével találkozott a konzervatív táborban, de neki az is célja, hogy bizonyos pártokat átcsábítson magához, miután azok nem értenek egyet a Fidesz néppárti tagságával. Az összezsugorodott EPP jól jönne neki, hogy az En Marche nagyobb szerephez jusson az EP-ben és megakadályozza pl. Weber megválasztását a Bizottság élére. Egy német képviselő azt tapasztalja, hogy a pártcsaládon belül hatalmas a felháborodás Orbán miatt, napról napra egyre kevesebben hajlandók kiállni érte. Luxemburgi kollégája, Engel azt közölte, hogy tesz az esetleges frakciófegyelemre, ő mindenképpen megszavazza szerdán a javaslatot. Arról viszont, hogy Néppárt mit javasol a tagoknak, csak kedd este lesz döntés, ám nagyon valószínű, hogy nem adnak ki ukázt. Viszont elképzelhető, hogy ezek után felerősödik a vita a konzervatívok közt a Fidesz kizárásáról. A nagyobbik osztrák kormánypárt delegátusa, Karas ismét felvetette, hogy ha megkezdődik az eljárás, akkor annak idejére fel kellene függeszteni a magyar párt tagságát. (Forrás: https://b1.blog.hu)