Orbán Soros-fóbiája veszélyezteti a Közép-európai Egyetem létét

Polt Péter legfőbb ügyész Belgrádban tárgyalt a menekültkérdésről a szerb miniszterelnök-helyettessel és a belügyminiszterrel – erről a szerb belügyminiszter adott tájékoztatást a helyi médiának, a többi között a B92 portálnak. A két ország közös nyomozati csoportot hoz létre a menekültválság miatt kialakult, rendkívüli helyzetre és az embercsempészet leleplezésére. Az illegális bevándorlók kitoloncolása és a határvédelem közös ügye is napirenden volt. Abban is megállapodtak, hogy az együttműködést kiterjesztik a terrorizmus elleni harcra. A külföldiekre és menedékkérőkre kidolgozandó új szerb törvény az állampolgárok biztonságát fogja szavatolni – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Bezárással szembesül a budapesti Közép-Európai Egyetem címmel közölt tudósítást a BBC, amely beszámol a diákok és a vezetés tiltakozásról épp úgy, mint Orbán és Soros György ugyancsak feszült viszonyáról. A tudósítás szerint az 1991-ben alapított egyetemmel Sorosnak az volt a célja, hogy a liberális eszmék bástyája legyen és a nyitott társadalmak, a demokrácia értékrendjét vigye tovább az országban.  Nick Thorpe, a szerző kiemeli, ahhoz, hogy a jövőben az egyetem akadálytalanul működhessen, Donald Trumpnak és Orbán Viktornak kell aláírni az együttműködési megállapodást, és emellett jövő februárig egy úgymond testvéri tanszéket is létre kellene hozni New Yorkban, ahol eredetileg be van jelentve a CEU. Az első feltétel azért nem teljesül, mert Donald Trump és Orbán Viktor is esküdt ellenségei Sorosnak, a másik pedig fizikailag-technikailag kivitelezhetetlen. Michael Ignatieff rektor nyilatkozva a BBC-nek harcot ígért, nem engedi, hogy bárki bemocskolja, rágalmazza az egyetemi munkát a magyarok szemében.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítását átvevő Fox News még azt emeli ki, hogy a CEU rektora addig tárgyal a magyar kormánnyal, amíg a mindenki számára elfogadható álláspont ki nem alakul, hogy az egyetem folytathassa munkáját Budapesten.

Az orosz TASZSZ hírügynökség is részletesen foglalkozott visegrádi négyek legújabb találkozójával. A V4-ek Varsóban tartott tárgyalásán nemcsak a menekültválság tekintetében hangolták össze nézeteiket, de Orbán Viktorral együtt mindannyian felszólították Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben az embereknek a gyülekezéshez és a szólásszabadsághoz való jogukat is. Itt a Moszkvában rendezett korrupcióellenes tüntetésre utaltak, amit feloszlatott a rendőrség és letartóztatták Putyin kihívóját, Alekszej Navalnijt.

Mi a Dublini Egyezményhez tartjuk magunkat, amikor megvédjük határainkat, mégis mi vagyunk Európa feketebáránya – ezt a Los Angeles Timesnak nyilatkozta Szabó László külügyi és külgazdasági államtitkár. A meglehetősen terjedelmes interjúba még videó-felvételt is szúrt a szerkesztő, amelyben Szabó azt mondja: minden ország számára nyitottak vagyunk. Az osztrák kancellárt egyenesen hipokratának nevezi, mert lefasisztázott minket Werner Faymann, amikor Magyarország elkezdte a falat építeni. Ám amikor ők építettek, az más megítélés alá esett. Szabó nem az uniót, csak Brüsszelt teszi felelőssé a migránsválságért, mert szerinte képtelen megoldást találni a problémára.

Másrészről szerinte egész Európát, a NATO-t és Oroszországot is bevonva kellene véget vetni a szíriai polgárháborúnak. A valós háborús menekülteknek pedig segélyt adni és segíteni kell. Beszélt a magyar-amerikai kapcsolatokról is, nem rejtve véka alá, hogy az Obama-kormányzattal voltak nézeteltérések, de azért szövetségeseknek számítottunk akkor is. Most azonban Trump elnökkel számos közös nézetet vall a magyar vezetés, megvan a közös alaphang – nyilatkozta Szabó László külügyi államtitkár a Los Angeles Timesnak.