Pert indít a MÚOSZ az MTI ellen

Lapunk, a 2000-ben alapított és azóta folyamatosan frissülő Infovilág hírportál tegnap, 2021. november 3-án tette közzé A Magyar Újságírók Országos Szövetségének állásfoglalását a közmédia újabb törvénysértése miatt.

Nem telt bele 24 óra, és a MÚOSZ újabb dokumentumban volt kénytelen közzé tenni, hogy az MTI OS (azaz: a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálata) letiltotta a MÚOSZ-állásfoglalás publikálását. Az 1896-ban alapított újságíró-szövetség, világ egyik legrégebben működő szakmai és érdekvédelmi szövetsége ezzel kapcsolatban kénytelen volt újabb állásfoglalást közzé tenni, és bejelenteni, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége pert indít a Magyar Távirati Iroda ellen:

«A jogorvoslatot aszért kezdeményezi az ország legnagyobb újságíró szervezete, mert az Országos Sajtószolgálat cenzúrázta a szövetség közleményét, amelyben azt követelte, hogy ne maradhasson következmények nélkül a Magyar Rádió többszörös törvénysértése.

Arra hivatkozik az Országos Sajtószolgálat, hogy a saját szabályzata tiltja olyan közlemény közlését, amely rossz hírét kelti a közszolgálatnak. A MÚOSZ szerint az kelti rossz hírét a közmédiának, aki tényként közöl egy bizonyítottan hamis hírt, ahogy azt az Elkxrtuk film kapcsán tette a Kossuth Rádió reggeli műsorának vezetője.

A MÚOSZ azért perel, hogy tisztázza a bíróság a jogszabályok között most feszülő ellentmondást, mert egyrészt a Médiatörvény előírja a közmédia számára a sokoldalú, pártatlan, elfogulatlan, kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatást, és ezzel az elvvel ütközik az Országos Sajtószolgálat belső szabálya, amely nem engedi megjelentetni a közszolgálat által elkövetett törvénysértést bíráló közleményt.

Az Országos Sajtószolgálat lényege éppen az, hogy egy országos szervezet hivatalos közleménye ne legyen cenzúrázható, ne legyen kiszolgáltatva az esetleges szerkesztői akaratnak, vagyis eljuthasson mindenkihez, a közszolgalati távirati iroda felületein.»