Szörnyű állapotok a magyarországi menekülttáborokban

A Der Spiegel német hetilap megírja: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága már 3 éve arra figyelmeztetett, hogy az őrök gyógyszerezik a menedékkérőket, a magyar emberi jogi biztos pedig azt kifogásolja, hogy Nyírbátorban egy év alatt sok ezer nyugtató tablettát osztottak szét, köztük 7800-at Rivotrilból. Szabó Máté úgy látja, hogy a táborban rosszabbak a viszonyok, mint egy normál börtönben. A menekültek szűk cellákban, szakadt matracokon alszanak, és mivel nincs elég wc, időnként kénytelenek nejlonzacskót használni kisdolguk elvégzésére. Ha orvoshoz, vagy valamely hatósághoz akarnak menni, sokszor bilincsben és vezetőszáron viszik őket.

Magyarországnak nincs működőképes rendszere a menekültek ellátására. A meglévő intézmények túlzsúfoltak, ezért régebbi laktanyákat, illetve közösségi épületeket alakítottak át börtönné, hogy fogadni tudják az újonnan érkezőket. Áprilisban a kérelmező férfiak több mint kétötödét ilyen helyekre zárták be, de az őrizetbe vételek gyakorlata önkényes, átláthatatlan.

Az érintetteket hónapokon át fogva tartják, bár nem követtek el semmit. A világszervezet ezeket a viszonyokat embertelennek és lealázónak minősítette.

Májusban több tucat menekült Budapesten tüntetésen tiltakozott a körülmények miatt. Mielőtt elindultak volna, Debrecenben az épülethez vezető utakat a Jobbik emberei szállták meg, bomberdzsekiben, Martens-bakancsban. A rendőrség meg nézte. Az egyik kárvallott arról számolt be, hogy a személyzet rendszeresen verte a börtönben.

Az igazsághoz tartozik, hogy a nemzetközi tiltakozások hatására az Orbán-kormány tavaly januárban véget vetett a menekültek legdurvább üldöztetésének. Ám mivel utána még többen érkeztek a 3. világból, fél év múlva új őrizeti rendszert vezettek be, amely főként az elrettentésre hivatott – mondja a Helsinki Bizottság képviselője. Az a cél, hogy a földönfutók vagy kerüljék el Magyarországot, vagy menjenek tovább Nyugat-Európába. Aki mégis marad, azt gyakran vagy Ukrajnába, vagy Szerbiába toloncolják ki, ahol még rettenetesebbek a körülmények.

Prőhle Gergely volt külügyminisztériumi államtitkár, ma az EMMI hasonló rangú főtisztviselője, olvasói levélben fejti ki egyet nem értését a Die Presse-ben korábban megjelent értékeléssel, amely a magyar és a romák helyzete közti lényeges különbségekre mutatott rá…

A mai teljes nemzetközi lapszemle itt olvasható, tessék kattintani!