Törvényi nem a műanyag-szennyezésre

A Greenpeace Magyarország saját sikerének tartja, hogy a ma megszavazott hazai „műanyagtörvény” az uniós előírásokon túlteljesítve, kiterjed a műanyag zacskókra is: részben tiltja, illetve szigorúan adóztatja őket.

A parlament ma elfogadta az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betilt számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot. A Greenpeace Magyarország negyedmillió ember által támogatott kampányának köszönhetően a magyar jogszabály kiterjed a műanyag zacskók használatának korlátozására is – túlteljesítve ezzel az uniós előírást.

A jogszabály azonban nem tesz eleget a kormány saját, a télen tett ígéretének, amely szerint Magyarországon betiltják a műanyag zacskókat, és visszalépés a májusban nyilvánosságra hozott törvényjavaslatához képest is.

Az új szabályozás mindezzel együtt előrelépés a jelenlegi állapothoz képest. Most ugyanis semmilyen korlátozás sincs a műanyag zacskók forgalmazására, és a „lebomló” zacskókon sincs termékdíj. Az új jogszabály értelmében betiltják a 15–50 mikron falvastagságú műanyag zacskókat. A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját csaknem hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 helyett 1900 Ft/kg-ra. Emellett az úgynevezett „lebomló” zacskókra is bevezetnek 500 Ft/kg-os termékdíjat. Utóbbiak azonban környezetvédelmi szempontból problémásak, ugyanis többnyire kizárólag speciális, ipari körülmények között bomlanak le. A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén csak ezeket a lebomló zacskókat engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal.

A részletes szabályozást, a tényleges korlátozásokat, tilalmakat a törvényre épülő, várhatóan hamarosan megjelenő kormányrendelet fogja szabályozni.

A Greenpeace Magyarország szerint most a legfontosabb feladat, hogy a kormány: 

  • szavatolja, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők nem építik bele az élelmiszerek árába;
  • előírja, hogy ne lehessen környezetkárosító, egyszer használatos zacskókat ingyen adni a fogyasztóknak;
  • garantálja, hogy az úgynevezett „lebomló” zacskókat külön begyűjtik, szakszerűen komposztálják. Ezek ugyanis többnyire természetes körülmények között nem bomlanak le, a műanyagos szelektívbe pedig nem dobhatók be, mert műanyagként újra nem hasznosíthatók;
  • a készülő kormányrendeletet úgy alkossa meg, hogy a nyersanyag-pazarló egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok mihamarabb visszaszoruljanak a használatból, és az eldobható műanyagokat ne más, egyszer használatos termékekkel helyettesítsük.

„…A Föld erőforrásai végesek, ezért fel kell hagynunk az egyszer használatos kultúra illúziójával” – jelentette ki Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.