Vírusháború: elsővonalas hazai gyógyszer

A favipiravir hazai gyártási folyamatát koordináló Keserű György Miklós akadémikus szerint a járvány erősödésével, a kórházi kapacitások szűkülésével egyre fontosabb, hogy a gyógyszert a vírusfertőzöttségre utaló tünetek megjelenése után minél hamarabb, akár már az alapellátásban megkapják a betegek.

A magyar tudomány ünnepén tartott előadást Keserű György Miklós, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője, a koronavírus-kutató akciócsoport résztvevője a  koronavírus elleni új gyógyszer-hatóanyagokról.
Az itthon is gyártott, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban engedélyezett remdesivir a kórházi kezelésre szoruló betegek esetén hatékony. A tabletta formájában szedhető, széles spektrumú vírusellenes hatóanyag, a favipiravir pedig a betegség korai stádiumában képes hatékonyan gátolni a vírus szaporodását.

A favipiravirt tartalmazó készítmények több vizsgálatban is hatékonynak bizonyultak az új koronavírus-fertőzéssel szemben, és továbbiak is folyamatban vannak – köztük azé a készítményé, melyet a magyar konzorcium fejlesztett. A gyógyszert influenza-fertőzésben számos klinikai vizsgálatban használták már, és a világon koronavírusos betegek százezreinek adták. A kezelésekkor kevés és enyhe mellékhatást tapasztaltak, ugyanakkor a gyógyszer terhességben nem alkalmazható.

A faviparivir használatának azonban van egy fontos feltétele. Mivel a hatóanyag a vírus szaporodását gátolja, csak a betegség első fázisában, a tünetek megjelenésétől számított 7–10 napon belül alkalmazható a legnagyobb sikerrel.

„A járvány erősödésével, a kórházi kapacitások szűkülésével egyre kisebb az esély, hogy a betegek a fertőzés e korai fázisában hozzájutnak ehhez a kezeléshez, hiszen jelenleg a favipiravir-tartalmú készítményeket csak kórházi kezelésben alkalmazzák – mondta el Keserű György Miklós az mta.hu-nak. – Az eddigi ígéretes, a klinikai és a hazai ellátásban szerzett kedvező tapasztalatok lehetőséget adnak arra, hogy a készítményhez akár már az alapellátásban, tehát kórházon kívül hozzájuthassanak azok, akiknél a tünetek felvetik a koronavírus-fertőzöttség esélyét. Ez a lehetőség nem csak a betegnek lehet megoldás, de a korai beavatkozással a kórházak is tehermentesíthetőek lehetnek.”

A favivirapir hatásmechanizmusáról, a magyar gyógyszer-fejlesztés lépéseiről és mérföldköveiről bővebben is hallhatnak Keserű György Miklós előadásában, mely itt megnézhető