110 év, 110 szál gyertya, 110 vendég

Tudósítónk jelentette az Egyesült Államok szövetségi fővárosából: Washingtonban, a magyar nagykövetségen 110 vendég jelenlétében 110 gyertyaszál emlékeztetett az Egyesült Államokban működő egyik legrégebbi magyar szervezet, az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ) 110. születésnapján az elmúlt 110 esztendő eseményeire és azokra, akik ezeknek az eseményeknek a főszereplői voltak, az amerikai magyarság kiemelkedő személyiségeire.

A 110. születésnap házigazdái, Balogh Gyula (bal oldalt), az Amerikai Magyar Szövetség társelnöke és Dreisziger–Stirz Zsuzsanna (jobb oldalt), az AMSZ Igazgatóságának tagja köszöntötte az Egyesült Államokból és természetesen Magyarországról érkezett 110 vendéget. Dreisziger-Stricz Zsuzsanna  hangsúlyozta: az évforduló ünnepi pillanatai, a hagyományok és az emlékek ápolása különleges megújító erőt sugároznak, erősítik az összetartozást. Kiemelte: a szervezet alapítóinak elsősorban elszántságra volt szükségük, a tenni akarás szándékára, állhatatosságra és nem utolsó sorban hitre. Hozzátette: a közösség átütő erejével, az érdekek egy irányba állításával képesek leszünk elismert tekintélyt teremteni, az utókor számára maradandó emléket állítani és évről-évre öregbíteni hazánk jó hírnevét.
 

Az esemény vendégeit dr. Szabó László nagykövet köszöntötte, hangoztatta: az Amerikai Magyar Szövetség különösen fontos szerepet tölt be az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarság életében, immár 110 éve. A szervezet legfontosabb feladata az USA-ban a magyarság tudatának megőrzése. Köszönetet mondott azoknak, akik gyermekeiket a magyar kultúra szellemében nevelték, tanították elődeik anyanyelvére, és elküldték családtagjaikat Magyarországra, hogy megismerjék az országot. A szervezet fontos küldetésének tartja, hogy az amerikaiak az eddiginél jobban megértsék a magyarokat.

A nagykövet köszönti az ünneplő vendégeket.


 Dr. Szilágyi Péter a miniszterelnöki hivatal nemzetpolitikáért felelős államtitkár-helyettese üdvözölteaz Amerikai Magyar Szövetség tagjaita magyar kormány nevében Ábrányi Emilnek az amerikai magyarokhoz címzett gondolatával: „…Hozzatok díszt nemzetünk nevére, hogy bennetek tiszteljék a magyart”. Szilágyi hangsúlyozta: az Egyesült Államokba érkezett magyarok hasznos tagjává váltak az őket befogadó társadalomnak, miközben büszkén vállalták magyarságukat: „Ennek köszönhető, hogy ma az államokban magyarnak lenni nem etnikai hovatartozás, hanem fogalom, hogy bármelyik vidéken járjunk is, magyarként megbecsülés és tisztelet fogad.”

Kijelentette: az AMSZ fennállása 110 évében példát adott minden magyarnak arra, miként lehet és kell sok ezer kilométerre a hazától is felelősséget vállalni az egész magyar nemzetért. Szilágyi Péter átadta az egyesületnek a magyar kormány elismerő oklevelét Nagy L. Ákos-nak; az AMSZ elnöke megköszönteaz elismerést. Az ünnepségen jelen volt Vízi E. Szilveszter akadémikus, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, a Magyar Tudományos Akadémai egykori elnöke.
 
A gálaesten kitüntetéseket adtak át az AMSZ VOLT és jelenlegi vezetőinek: Micheller Attilának, Koszorús-Varsa Gabriellának, Bollok Ferencnek, Beke Imrének, Fedor Istvánnak, Fedor Erikának, dr. Hilbert Tamásnak, Evva Andrásnak, Murray Sándornak, Vizi E. Szilveszternek, Anna Smith Lacey-nek és Kurt Volkernek.