Orbán az EU-kapcsolatokkal seftel

(Pálfi Rita/Euronews) Orbán Viktor a Türk Tanács csúcstalálkozóján azt ígérte, hogy örömmel állnak Törökország és Azerbajdzsán rendelkezésére, ha a magyar biztos megkapja a bővítés- és szomszédpolitikai feladatkört. (A nyitó kép forrása: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Két magyar EP-képviselő is kifogásolja mondatait. Donáth Anna momentumos képviselő nyílt levélben „figyelmeztette” Ursula von der Leyent. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a magyar állampolgároknak írt arról, hogy ez miért megy szembe az EU-s szabályokkal.

Mit mondott Orbán Bakuban?

“Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne (…) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal” – mondta, úgy fogalmazva: ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor “örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit”.

Nyílt levél von der Leyennek

Kedden Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője tette közzé az Európai Bizottság megválasztott elnökének írt nyílt levelét, melyben beszámol a Türk Tanács csúcstalálkozóján elhangzottakról, és így fogalmaz

«Orbán Viktor már most az EU-n kívüli diktatúráknak árulja a magyar biztos munkáját”. Tudja, hogy a Bizottság tagjait nem utasíthatják a delegáló nemzeti kormányok, és mégis, nyíltan hirdeti ennek ellenkezőjét – tette hozzá. Donáth a levelében a Fidesz, illetve a magyar kormány elleni döntésekre hivatkozik, a felfüggesztésre a Európai Néppártban, és arra, hogy az Európai Parlament megszavazta a 7-es cikkely szerinti eljárást, és arra kérte von der Leyent, hogy “ne engedje, hogy Orbán Viktor szétverje a következő Európai Bizottságot».

Független biztosok

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője pár nappal korábban a Facebookon idézte fel pontosan, hogy miért nem teheti meg azt a magyar biztos, akármilyen portfóliót is kap, hogy az Orbán-kormány utasításai szerint alakítsa az európai politikát (lásd: https://infovilag.hu/orban-kiarusitja-europat-a-turk-elvbaratainak). Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 245. cikke szerint a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az Unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.”

Donáth Anna levele:

Tisztelt Ursula von der Leyen!

Azt feltételezve, hogy az Európai Bizottság körüli, valóban fontos teendői ellátása közepette nem követte részletesen a Türk Tanács Bakuban tartott VII. csúcstalálkozójának programját, engedje meg, hogy tájékoztassam, hogy az említett Bizottság egyik leendő tagja nevében már a magyar miniszterelnök tesz vállalásokat Törökország, illetve Azerbajdzsán felé. E türk tanácskozáson ugyanis Orbán Viktor kifejtette: ha sikerülne megszerezniük a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját, akkor „a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”
Egyszerűbben szólva: Orbán Viktor az ön testületének döntéseivel seftel már most.
Árulkodó, hogy az előző biztosjelölt, a miniszteri és céges ügyei összefonódása miatt is alkalmatlan Trócsányi László bukása után a magyar kormányfő azt közölte: egy „technokratát” jelölnek helyette, nem politikust. És valóban: Várhelyi Olivér egy utasítható, önálló akarat nélküli irodai alkalmazottnak tűnik már e helyzetben is – hiszen Orbán Viktor nyílt parancsa és üzletelése után nem állt ki cáfolni a saját szolgaságáról szóló bejelentést. Hallgat, mert ez a dolga. Ma már az is világos, hogy a fideszes oligarchák anyagi érdeke is a bővítési portfólió megszerzése, és ezzel a keleti üzleteik megerősítése.
Tisztelt von der Leyen! Már a bizottsági jelölések kezdetén felhívtuk a figyelmét, és most ismét aláhúzzuk:

a Fidesz-kormány az Európai Unió szétverésén és kifosztásán fáradozik, Putyin és Erdogan készséges szolgájaként működik. Keleti diktatúrák gyarmatává teszik a magyar nemzetet, és az EU pénzéből, az EU tisztségeit használva törnek az EU ellen.

Ha ezt nem hiszi el nekem, a Momentum képviselőjének, higgyen saját pártcsaládjának! Pontosan az ilyen antidemokratikus, autoriter, tisztességtelen gyakorlatok miatt függesztették fel a Fidesz néppárti tagságát, és vizsgálják most az Ön párttársai Orbán Viktort és kormányát. Sőt, higgyen az Európai Parlamentnek, ahol ugyanezért kétharmados többség döntött a Sargentini-jelentés elfogadása és a 7. cikk szerinti eljárás megindítása mellett! Higgyen a német kormánypártnak, amelynek a frakcióvezetője arra szólította fel Orbánt: lépjen ki az EU-ból, ha csak bomlasztani akar!
Higgyen a saját szemének:

Orbán Viktor még egy el sem fogadott biztos leendő munkáját, az ön által vezetett testület döntéseit árulja az EU-n kívüli, ronda diktatúráknak. Tudja, hogy a Bizottság tagjait nem utasíthatják a delegáló nemzeti kormányok, és mégis, nyíltan hirdeti ennek ellenkezőjét.


Mi Magyarországon lassan egy évtizede küzdünk ennek a gyakorlatnak a megtörésén. Tavasszal az EP-választásokon a magyar szavazók új, aktív szereplőkkel erősítették meg az Európai Parlament ellenőrző funkcióját: ezt a kötelességemet ellátva írok most önnek én is. Pár napja pedig a fővárosban és sok más településen cserélték le Orbán Viktor szolgáit szabad, ellenzéki vezetőkre. Ön se adja meg magát! Ne engedje, hogy Orbán Viktor szétverje a következő Európai Bizottságot! Harcoljon a szabad, tisztességes európai viszonyokért úgy, ahogy mi is tesszük, és ahogy megválasztása előtt ígérte!