Legyőzhető a koronavírus –bizonyítja a Pfizer és a BioNTech

Ma, 2020. november 9-én, magyar idő szerint 13 óra 44 perckor a Pfizer bejelentette, hogy koronavírus-oltóanyaga 90 százalékosan hatékony,  ami hatalmas áttörés a betegség megállítását célzó világméretű versenyben. A Pfizer és német partnere, a BioNTech közölte: egy széles körű klinikai vizsgálat korai eredményei azt sugallják, hogy tíz emberből kilencet megvédenek a koronavírustól.  (A nyitó képen laz első olyan személy, aki Pfizer-oltást kapott a Marylandi Egyetemen az idén májusban. Azóta több mint 43 000 ember vett részt a vakcína tesztelésében.)

Pfizer és a BioNTech közölte, hogy a vakcínára engedélyt kér az Egyesült Államokban. De addig meg kell várni az oltóanyag hosszútávú hatását. Nem sokkal a bejelentés után közölték, hogy magyar idő szerint délután 6-órakor Boris Johnson miniszterelnök bejelentést tesz a tévében. A Daily Mail úgy tudja, hogy a londoni kormány 30 millió adagot rendelt a vakcinából, amely 15 millió ember oltására elegendő. A londoni  tőzsde indexe nagyon megugrott a hír hallatára.

Pfizer és német partnere BioNTech az első két cég, amelynek vakcinája sikeresen vizsgázott egy nagy tesztben: 43 ezren vettek részt az oltóanyag tesztelésében, 90 százalékuk immunis maradt a fertőzéssel szemben. Dr. Paul Hunter, a  University of East Anglia, professzora a Daily Mailnek: “Nagy kérdés, hogy az oltás mennyi ideig hatásos, szükséges-e az évenkénti ismétlés. Mindenképpen a vakcina megjelenése hatalmas előrelépés. A teszteredményeket általában igazolja a végső eredmény, de még nem lehet garantálni ezt”.

“Ez a mai az emberiség és a tudomány nagy napja – mondta Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója. – Vakcína-fejlesztési programunkban kritikus mérföldkőhöz érkezünk egy olyan időszakban, amikor a világnak leginkább szüksége van rá: a fertőzési arány új rekordokat állít fel, kapacitásukon túl működnek a kórházak és a gazdaság újraindításra vár”.