A Bermuda-háromszög rejtélyei – a főszereplő legtöbbször az ember

Bolygónk egyik legszelesebb területe a Bermuda-háromszög: évente átlagosan 130 nagyobb viharral kell ott számolni, ráadásul az év felében pusztító hurrikánok is megjelennek. Számos tragédia történt a térségben: csak a természeti jelenségek a felelősek?

Ezt kutatta egy tudományos forgatócsapat, és azt tapasztalta, hogy a katasztrófák mögött sokszor emberi mulasztások is szerepet játszanak. A Bermuda-háromszög titkai című látványos dokumentumsorozatot itthon a Viasat History történelmi csatorna tűzi képernyőre január mától este kilenc órától. A tévéműsor a jövőbeli technológia áttörésekről, így például az új generációs fekete dobozról is mesél.

„Az ördög háromszögeként” is emlegetett Bermuda-háromszög egy hatalmas nyíltvízi felület, amit a térképen a Miami, Puerto Rico és a Bermuda-sziget közti terület rajzol ki. Az Atlanti-óceán e vidéke igazi paradicsom: korallzátonyokkal, rózsaszín homokkal, fantasztikus élővilággal és különleges éghajlati jelenségekkel. A név hallatán mégsem „trópusi mennyországra” asszociálunk először, hanem a vad és kiismerhetetlen óceánra, ami az évszázadok során hajók és repülőgépek sokaságát nyelte el megmagyarázhatatlan módon.

A Bermuda-háromszög titkai háromepizódos dokumentumsorozatban szakemberek hada segítségével bizonyítják, hogy még a legtitokzatosabb tragédiák mögött is egyértelmű és otromba okok, többnyire időjárási események és/vagy emberi hibák húzódnak meg.

A tudósok szerint a Bermuda-háromszögben történt tragédiák nagy részéről az ember tehet: kevésbé képzettek, felkészületlenek irányítottak hajókat, vezettek repülőket egy olyan környéken, ami a vad trópusi viharokkal még a legképzettebb hajóskapitányokat és pilótákat is próbára tudja tenni.

A sorozat készítői ellátogatnak Miamiba, a világ egyetlen hurrikánkutató központjába, ahol egy gigászi tartályban, egy 1400 lóerős szélgép segítségével imitálják a hurrikánok pusztító hatását, pilótakiképzők segítségével pedig arra is fényt derítenek, hogy milyen egyszerű (akár egyetlen, elromlott műszer miatt is) eltévedni az óceán fölött.

Egyebek között kiderül:

A hurrikánok mozgása ma már előre jelezhetők, az erejük azonban még mindig nem – utóbbi annyira gyorsan változik, hogy ami reggel még egy kezelhető, egyes erősségű volt, estére már ötössé, azaz pusztítóvá változhat. A tudomány következő áttörése lesz, amikor már nemcsak a hurrikán érkezését, hanem az erejét is meg tudják pontosan jósolni.

A repülőgépek fekete dobozai (amik a valóságban inkább narancssárgák, hogy az utánuk kutató búvárok könnyebben megtalálhassák őket) már ma is sokat segítenek a rejtélyes balesetek utáni kutatásnál – feltéve, ha megtalálják őket. A sorozatban bemutatják, hogy a következő generációs fekete doboz már nyomban az internetre továbbítja a legfontosabb adatokat, és ez a technológia örökre véget vethet a megmagyarázhatatlan eltűnéseknek.

A dokumentumsorozat alkotói meteorológusok segítségével mutatják be a nézőknek a világ egyik legveszélyesebb természeti jelenségét, a légzuhatagot, ami a hideg és meleg levegős áramlatok találkozásából születik meg, és olyan erős szélhatással jár, hogy jóformán bármit képes el pusztítani.