A csendes kór: a magas vérnyomás – csakis szűréssel fedezhető fel és kezelhető

A magyar felnőtteknek csaknem a fele magas vérnyomással él; a kezdetben jóformán észlelhetetlen betegség a szív- és érrendszeri katasztrófák egyik legfőbb veszélytényezője. A magas vérnyomás (hipertónia) kezelhető, de nem gyógyítható.

A vérnyomás optimális mértéke 120/80 alatt van, 130/80-85-ig még elfogadható, de már nem optimális az érték, így a páciens szemmel tartása javasolt. Magas vérnyomásról 140/90 fölött beszélhetünk, aminek természetesen az értékek emelkedésével enyhe, középsúlyos és súlyos fokozatait különböztetjük meg.

A magasvérnyomás-betegségnek lehetnek tünetei, például a fáradékonyság, a fejfájás vagy a hidegrázás, ám a hipertóniás betegek jó része teljesen panaszok nélkül éli mindennapjait, a rendellenességet gyakran csak akkor fedezik fel, amikor már kialakult valamilyen szövődmény. Éppen ezért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, a szűrés.

Szervezetünk érrendszere optimális vérnyomásérték esetén működik normálisan; magas vérnyomás esetén az erek felülete károsodik, különösen a kisérhálózatok. Kialakulhatnak érelmeszesedés, mikro-bevérzések, különféle mikro-sérülések. A magas vérnyomás nagyon megterheli a létfontosságú szerveinket, a vesét, a szívet, az agyat is. A magas vérnyomás tulajdonképpen egészségi kockázat, ami megnöveli a sztrók, a szívritmuszavar, a szívinfarktus, a veseelégtelenség, a perifériás érbetegség kialakulását.

Magyarországon népbetegségnek számít a hipertónia! Előfordulása a múlt csaknem két évtizedben a felnőtt lakosság körében 80%-kal nőtt és a felnőttek mintegy 40%-át érinti. Már négy évvel ezelőtt is a férfiaknál 3735, a nőknél 4198 megbetegedés jutott tízezer lakosra. Az idősebb korosztályokban rendre gyakoribb a magasvérnyomás-betegség, mint a fiatalabbakban; 2019-ben a 19–24 évesek körében 314, a 75 éves és annál idősebb korosztályban már 9203 volt a tízezer lakosra jutó esetek száma.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik a hipertónia előfordulása; a különösen veszélyeztetettek közé tartoznak a kövérek, a dohányozók, továbbá azok, akik keveset mozognak és akinek a szülei is magasvérnyomás-betegségben szenvedtek. Ha egy nőnél a várandósság ideje alatt magas vérnyomás alakul ki, akkor számíthat rá, hogy később is jelentkezik a probléma. Rendszeresen ellenőrizni kell azokat a pácienseket, akiknek stressz hatására, például orvosi vizsgálat közben nő meg a vérnyomásuk.

A magas vérnyomás megelőzésében is alapvető szerepe van az egészséges életmódnak (a stressz csökkentése, egészséges étrend, csökkentett sófogyasztás, az alkoholfogyasztás drasztikus mérséklése, a dohányzás elhagyása és a rendszeres testmozgás).

Bár a magas vérnyomás gyakori, mégis számtalan tévhit él ezzel kapcsolatban az emberekben. A kardiológus szakorvosok szerint: sokan úgy gondolják, hogy a kor előrehaladtával „normálisnak tekinthető”, ha a vérnyomás is emelkedik. Nemegyszer találkoznak orvosok olyan 70 évesnél idősebb pácienssel, aki normálisnak gondolta a 170/100-as vérnyomás-értékeit. Sokan hisznek a gyógyteákban is olyannyira, hogy képesek a gyógyszereiket elhagyni, ami felelőtlenség.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy a magas vérnyomás olyan betegség, amit hatékonyan lehet kezelni, de kigyógyulni nem lehet belőle! Ma már rendelkezésre állnak olyan hatékony gyógyszerek, amelyekkel kiválóan karbantartható a hipertónia és a páciens hosszú életet élhet jó életminőséggel, és a súlyos szövődmények kockázata is látványosan csökkenthető.