A fejlett világ autóroncs-telepe Magyarország?

Novemberben a DataHouse adatai szerint 10 197 import személyautót állítottak hazai forgalomba, ami októberhez képest 10, tavaly novemberhez mérten pedig 21 százalékos csökkenést mutat.

A határok szeptemberi lezárása jócskán megnehezítette a magán-autóbehozatalt, ez az egyik oka annak, hogy már második hónapja számottevően kevesebb használt személygépkocsit jegyeznek be. A külföldről behozott használt autók első műszaki vizsgáztatására jó egy hónapot kell várni.

Idei csúcsot ért el az újautó-piac novemberben 13 265 új személyautó eladásával. A szalonok kampányokkal próbálják kisöpörni az év végéig az idei gyártású, készleten levő autókat.

Az eladott új autók száma már második hónapja meghaladja a behozott használt játművekét: novemberben az újautó-eladások előnye 30 százalékos volt. Ha ez a lendület fennmarad, a környezet védelmét tekintve nagyon kedvező hír, mert a használtautó-import többségében 10 évesnél öregebb, a környezet egyáltalán nem kímélő járművek sokasága. Még akkor is sok, ha a tavalyi azonos időszakhoz mérten jó hatodával kevesebb (120 461) használt gépkocsit hoztak be hazánkba az idén november végéig.

Érdekesség: ugyanezt az időszakot tekintve kiderül: csaknem ötödével kevesebb (115 317) új autó talált gazdára az idén.