A főzőkanál mestere: Rosenstein Tibor kapta a Gundel-díjat

Gundel Károly (1883–1956), a talán leghíresebb magyar vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a kitüntetésben, akik Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői a magyar vendéglátásban. (A nyitó képen a Gundel-díjas Rosenstein Tibor.)

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum adott otthont ma a díjátadóról szóló sajtóeseménynek. Kovács Lászlónak, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnökének szavaiból kiderült, a díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével legalább 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján hozza nyilvánosságra. A díjat ünnepélyes külsőségek között adják át egy ínyenc gálaebéden. Az idén ezt az eseményt a nemrég elhunyt legendás vendéglátós személyiség, Jakabffy László emlékére rendezik meg, az ő kedvenc ételeit álmodják újra tanítványai.

Az idei Gundel-díjazott Rosenstein Tibor (jobbra) pályáját szakácsként kezdte, majd konyhafőnök-helyettes, konyhafőnök, jelenleg saját vállalkozásában üzletvezető-étteremtulajdonos. A hagyományos vendéglátás képviselőjeként éttermében a tradicionális magyar és zsidó konyhát és ízeket követi, nemzetközi trendekkel is kiegészítve, úgy, hogy amolyan „rosenstein-es” legyen.

Szakmai tapasztalatokra a margitszigeti Nagyszállóban, a Makk Hetes-ben, a Harmat étteremben tett szert Budapesten, majd 10 évet töltött Cegléden és a nagykőrösi Cifra Csárdában. A fővárosba visszatérve a Hársfa, az Aranyfácán és a Kispipa éttermekben dolgozott, mint konyhafőnök. 1990-ben kezdett saját üzletbe, előbb megnyitotta a Kürtős ételbárt, majd 1996-ban a Rosenstein vendéglőt a VII. kerületi Mosonyi utcában, melyet jelenleg is családi vállalkozásként üzemeltet. Rosenstein Tibor számos szakmai és társadalmi kitüntetéssel rendelkezik, de legfontosabb elismerésének az elégedett vendéget tartja, amint azt a ma újságírók előtt is hangsúlyozta.

Az eddigi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
  • Csapody Balázs – 2017.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapul széles körű szakmai együttműködésen. Tizenkét szakmai szervezet, három intézmény delegáltjai, a mai magyar vendéglátás és turizmus meghatározó alakjai, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a díjazottak személyéről. Az idén 11 személyre érkezett jelölés.